Reprezentatii creditorilor externi ai Greciei cer bancilor elene sa-si vanda subsidiarele si bancile afiliate din Europa de Sud-Est, precum si activitatile nebancare de pe piata locala, scrie publicatia Kathimerini, citand surse apropiate discutiilor.
In Romania sunt prezente patru institutii de credit grecesti, respectiv National Bank of Greece care detine Banca Romaneasca, Eurobank care controleaza Bancpost, Piraeus Bank si Alpha Bank.

Troica, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, a solicitat bancilor vanzarea imediata a subsidiarelor din Balcani, relateaza Kathimerini, citata de Ziarul Financiar.

Troica motiveaza aceasta decizie prin opinia ca prezenta puternica in Balcani este un lux pe care bancile elene pe care nu si-l pot permite, ca urmare a situatiei slabe a bazei de capital si a presiunii uriase sub care se afla din cauza recesiunii din Grecia.

La randul lor, reprezentantii bancilor vizate de aceasta masura afirma ca ar fi o greseală strategica majora sa-si vanda subsidiarelor din Europa de Sud-Est intr-o perioada dificila.
Ajustari si posibil unele vanzari vor fi necesare, sustin bancile, subliniind insa ca pastrarea unei prezente in regiune este cruciala pentru supravietuirea lor in viitor, dar si pentru economia elena in general.

Alpha Bank avea la finalul anului trecut active in valoare de 16,5 miliarde lei, Bancpost – 12,1 miliarde lei, Piraeus Bank – 7,7 miliarde lei si Banca Romaneasca 7 miliarde lei.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)