Bancpost intentioneaza sa isi creasca volumul de finantari adresate microintreprinderilor, unul dintre sectoarele cele mai lovite de criza si unde nevoia de capital rulant este vitala. Planul de crestere al Bancpost pe acest segment, adica al firmelor cu o cifra de afaceri de pana la 2 milioane euro pe an, se concentreaza pe o extindere a pachetului de servicii destinat clientilor existenti in portofoliul bancii cu produse de creditare si din zona de tranzactionare. “Nivelul confortabil al veniturilor pe acest segment, atat pe credite cat si din tranzactii, face ca segmentul pe ansamblu sa nu fie generator de pierderi (in businessul unei banci – n.r.). Acest segment a fost lovit puternic de criza, mult mai puternic decat cel al persoanelor fizice, si ar fi meritat un sprijin mult mai mare din partea bancilor si a statului”, afirma Ana Cernat, Executive manager pentru Small Business Banking Sector in cadrul Bancpost, pozitie din care are pe mana divizia de companii mici si persoane fizice autorizate (PFA), respectiv peste 10% din activele totale ale bancii. Bancherul confirma astfel semnalele date la finele anului trecut de catre Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, care spunea ca in Romania numai 14 – 16% dintre IMM-uri sunt creditate de catre banci fata de o medie de 70% la nivelul Uniunii Europene.  Integal pe www.antena3.ro.

Cultura antreprenoriala, marea problema

Lipsa unei culturi antreprenoriale adecvate impiedica dezvoltarea unui dialog constructiv intre managerii firmelor mici si bancheri motiv pentru care doar 14% dintre IMM se finanteaza de la banci. Peste 65% iau bani de la rude, prieteni dar si de alte persoane fizice sau juridice. “Dialogul dintre IMM si bancheri este foarte dificil din cauza asimetriei de cunostinte in domeniul financiar. Oricât de bun profesionist ai fi in domeniul tau de activitate este greu sa convingi o banca sa iti dea credit daca nu ai macar notiunile financiare de baza”, spune Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)