Subsidiarele Eurobank din România (Bancpost S.A. si ERB Retail Services IFN S.A.) și din Olanda (ERB New Europe Funding II B.V.), numite împreună “Vânzătorii”, au încheiat un contract ferm („Contractul”) cu Prospero Capital, finanţată de un consorţiu de investitori format din International Finance Corporation şi Kruk S.a. (numiţi în continuare “Investitorii”) cu privire la transferul unui portofoliu de împrumuturi neperformante cu valoare contabilă de 170 de milioane Euro (597 milioane Euro solduri operaționale) care reprezintă o parte semnificativă a stocului de credite de consum negarantate cu întârzieri la plată de peste 90 de zile, deținute de subsidiarele Eurobank din România, fiind format din facilități de credit la termen și revolving acordate persoanelor fizice (numit în continuare “Portofoliul”). Transferul de Portofoliu (numită în continuare “Tranzacția”) este probabil să reprezinte cea mai mare tranzacție de acest tip din România până în prezent, potrivit unu comunicat de presă remis BankingNews.ro.

În conformitate cu termenii Contractului, la încheierea Tranzacției, anticipată nu mai târziu de 1 august 2016, Tranzacția va fi profitabilă și generatoare de capital pentru grupul de companii Eurobank (numit în continuare “Eurobank Group”). Suplimentar, Eurobank Group va obține o scădere a ratei creditelor neperformante, a activelor ponderate la risc şi a costurilor operaţionale asociate activităţilor de deservire a Portofoliului.
Încheierea tranzacţiei face obiectul aprobării Consiliului Concurenţei din România. Transferul de Portofoliu va avea loc după obținerea acestei aprobări și achitarea preţului agreat. Conform prevederilor Contractului, condiţiile prealabile trebuie să fie îndeplinite până în 1 august 2016. În caz contrar, Vânzătorii şi Investitorii pot decide de comun acord să prelungească termenul de 1 august 2016 sau să rezilieze unilateral Contractul.

Tranzacţia, alături de tranzacția anunţată de subsidiara Eurobank din Bulgaria (Eurobank Bulgaria A.D.) în data de 18 ianuarie 2016, cu privire la o altă vânzare profitabilă a portofoliului de împrumuturi de consum negarantate neperformante în valoare contabilă brută de 72 milioane Euro (144 milioane Euro solduri operaționale) se înscriu în strategia Grupului Eurobank de a-şi reduce expunerile riscante şi de a-şi îmbunătăţi rata creditelor neperformante.

Despre Bancpost

Bancpost este o bancă universală importantă în România cu o prezență de 25 de ani pe piața locală și o rețea de 147 de unități și 7 centre de afaceri. Banca gestionează un portofoliu de aproximativ 1 milion de clienți corporativi, de retail și instituționali, pentru care oferă o gamă variată de soluții financiar-bancare eficiente și flexibile. Bancpost acordă finanțare companiilor atât din surse proprii, cât și prin intermediul liniilor de credit puse la dispoziție în parteneriat cu diverse instituții financiare internaționale. Bancpost este totodată unul dintre liderii pieței locale de carduri și a dezvoltat rețele extinse de peste 553 ATM-uri, 7.438 POS-uri și 192 APS-uri care oferă acces comod și permanent la serviciile băncii. Bancpost este partener exclusiv American Express pentru emiterea și acceptarea la plată a cardurilor de credit, fiind de asemenea și reprezentant VISA și MasterCard. În acord cu angajamentul său de a sprijini performanța și valorile romanești, Bancpost a devenit începând cu anul 2015 Sponsor Oficial al Echipei Naționale de Fotbal.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)