Eurobank Property Services (EPS) anunta lansarea celui mai recent raport legat de Indicele Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, aferent ultimului trimestru din 2014. Indicele national arata o scadere de 1,6% in ultimul trimestru din 2014 in comparatie cu trimestrul precedent, mentinandu-se perspectiva de stabilitate a preturilor pentru urmatoarea perioada. Variatia anuala a indicelui a insemnat o scadere de 2,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013. Stagnarea recenta a pretului, combinata cu scaderea medie anuala de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugereaza ca stabilitatea va continua pe piata rezidentiala din Romania, fara sa existe semne concludente ca preturile vor suferi cresteri semnificative.

Indicele aferent Bucurestiului a scazut cu 0,1% in ultimul trimestru din 2014, o reducere a valorii mai mica in comparatie cu trimestrul precedent, pe cand indicele Bucuresti Centru a crescut cu 1,1% in aceeasi perioada. Mai mult decat atat, indicele Bucuresti Periferie a prezentat o scadere usoara de 0,3%, pe cand indicele calculat pentru judetul Ilfov a inregistrat o crestere de 1,7% in trimestrul al patrulea din 2014.

De la inceputul anului 2014, regiunea Capitalei a prezentat o crestere minora de la an la an, mai putin in judetul Ilfov unde s-a inregistrat o crestere negativa de 1,5%.
In ceea ce priveste cele opt diviziuni ale Romaniei, in trei dintre acestea a continuat tendinta de crestere, pe cand restul diviziunilor au prezentat o scadere a preturilor. Pe de-o parte, in diviziunea Dunare si Marea Neagra s-a observat cea mai mare crestere trimestriala, de 1,4%, urmata de Diviziunile Sud si Bucuresti – Ilfov. Pe de alta parte, Diviziunea Vest a inregistrat cea mai abrupta scadere, de -4,9%, urmata de Muntenia, Moldova si Nord.

In ceea ce priveste indicii calculati la nivelul celor mai mari zece orase din Romania, acestia au prezentat o evolutie trimestriala echilibrata, cu fluctuatii care pot fi puse mai degraba pe seama unor corectii pe termen scurt sau zgomotului statistic, decat sa constituie o indicatie temeinica a unei anumite performante, fie negativa, fie pozitiva.

Preturile proprietatilor noi din Bucuresti au continuat sa creasca mai repede decat media, ajungand la 4,8% in ultimele patru trimestre, pe cand proprietatile vechi situate in Capitala au stagnat. Cu toate acestea, la nivel national proprietatile noi inregistreaza scaderi mai mari decat proprietatile vechi, de 2,6% de la an la an.
in general, indicele rezidential calculat de EPS arata continuarea trendului de scadere a valorii proprietatilor. Faptul ca indicele agregat la nivel national poate fi rezultatul a doua tendinte concurente, de crestere si de scadere a preturilor, concomitent cu o usoara redresare a pietei de prima importanta (Bucuresti Centru) sugereaza ca o crestere a indicelui ar putea fi posibila in trimestrele urmatoare.
Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. Eurobank Property Services S.A. a reusit sa-si mentina pozitia competitiva in randul celor mai importante companii imobiliare din Romania, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienti, care include banci, Bancpost fiind principalul client, dar si institutii publice, fonduri imobiliare, investitori straini, companii locale de dezvoltare imobiliara si alte companii private.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)