BCE se angajează să protejeze numerarul.

Accelerarea digitalizării nu înseamnă sfârșitul numerarului, spune Fabio Panetta, membru al Comitetului Executiv al BCE, președinte al grupului de lucru pentru un euro digital și membru al Comitetului Executiv la Deutsche Bundesbank. Acesta a vorbit despre viitorul numeralului, importanța acestuia în economie și despre creșterea cererii de bancnote, într-un discurs ținut la Frankfurt. “Există cerere pentru bani cash și garantăm că numerarul va continua să fie disponibil și acceptat în viitor, chiar dacă vom lansa un euro digital”, a subliniat Penetta.

În opinia sa,”chiar înainte de pandemie, viitorul numerarului era discutat pe măsură ce utilizarea plăților digitale creșteau. Dar pandemia a forțat accelerarea digitalizărăii economiilor europene cu șapte ani, conform estimărilor recente, și a condus la noi comportamente ale consumatorilor. Iar acest lucru a dus la alte întrebări cu privire la viitorul numerarulului într-o economie digitală.

Astăzi, aș dori să explic de ce digitalizarea rapidă nu înseamnă sfârșitul pentru banilor cash. Numerarul continuă să joace un rol crucial în zona euro și există încă o cerere pentru acesta. Deși utilizarea sa ca mijloc de plată a scăzut în timpul pandemiei, astăzi cererea de numerar a crescut. Din acest motiv, BCE se angajează să protejeze numerarul. Luăm măsuri concrete pentru a garanta că numerarul continuă să fie disponibil și acceptat ca mijloc de plată în viitor. Chiar dacă vom lansa un euro digital”, a explicat Fabio Panetta.

Pandemia a declanșat evoluții divergente în utilizarea banilor

“În primul rând, a scăzut semnificativ utilizarea numerarului în plățile de zi cu zi. De la începutul anului trecut, volumul numerarului depus la băncile centrale și la băncile comerciale a scăzut cu aproximativ 20-25% în zona euro. Un sondaj comandat de ECB la mijlocul anului 2020 a arătat că aproximativ 40% dintre respondenți foloseau numerar mai rar decât înainte

Motivele scăderii plăților în numerar sunt bine cunoscute. Acestea variază de la extinderea comerțului electronic până la restricțiile introduse pentru combaterea pandemiei, care au avut un impact asupra activităților cu consum intensiv de bani, cum ar fi călătoriile, petrecerea timpului liber și evenimentele culturale. Consumatorii s-au îndepărtat de numerar, pe măsură ce plățile electronice au devenit mai convenabile sau din cauza îngrijorărilor cu privire la riscul de infecție, a sfaturilor de a nu plăti în numerar sau pentru că numerarul a devenit mai puțin acceptat, potrivit uni sondaj BCE”.

Oficalul BCE a declarat că, la debutul pandemiei, era crucial pentru Eurosistem să abordeze temerile oamenilor privind utilizarea banilor. ”Prin urmare, am comandat analize sociologice, încă din martie 2020. Rezultatele au confirmat că riscul transmiterii prin bancnote și monede este foarte scăzut și, prin urmare, numerarul rămâne sigur de utilizat. În general, coronavirusul se răspândește în principal prin aerosoli și prin transmisie aeriană, iar suprafețele, în orice caz, joacă doar un rol foarte minor.

Cu toate acestea, în ciuda scăderii semnificative a utilizării numerarului pentru plăți, în paralel am observat o creștere uriașă a cererii de bancnote euro în ultimul an: o creștere de 190 miliarde euro – sau 550 euro pe cap de locuitor – între martie 2020 și Mai 2021 (au fost emise cu până la 4% mai multe bancnote euro).

O posibilă explicație pentru acest aparent paradox – creșterea cererii de bancnote în timp ce plățile în numerar scad – este că în timpul crizei oamenii s-au orientat către numerar ca instrument de gestionare a incertitudinii. Cercetările arată că, la începutul pandemiei, consumatorii – în special cei cu venituri mici – au redus cheltuielile și și-au mărit deținerile de active lichide, au economisit mai mult.

Numerarul are caracteristici unice care stau la baza cererii sale

De exemplu, banii cash reprezintă adesea singura modalitate de a garanta incluziunea financiară, deoarece permite utilizatorilor să efectueze plăți fără costuri. În zona euro, există 13,5 milioane de adulți care nu sunt bancarizati și se bazează în principal pe numerar.

Numerarul permite aproape oricui – inclusiv persoanelor în vârstă, persoanelor cu deficiențe de vedere și persoanelor cu dizabilități – să verifice dacă banii pe care îi folosesc sunt autentici. Și are un rol important în educația financiară, deoarece copiii cu vârsta sub 15 ani folosesc bancnote și monede atunci când plătesc lucruri din banii lor de buzunar.

Dovezile sugerează că, fără numerar, atât comercianții, cât și consumatorii, în special cei cu venituri mici, ar fi afectati semnificativ. Iar costurile restricționării accesului la numerar sunt mult mai mari decât beneficiile sociale ale reducerii cash-ului. De asemenea, consumatorii apreciază confidențialitatea atunci când efectuează plăți”, mai spune Penetta.

Viitorul numerarului

”Având în vedere numeroasele sale funcții, mă aștept ca banii să supraviețuiască revoluției digitale, iar oamenii vor continua să-i folosească mulți ani de acum încolo. Numerarul ar putea fi amenințat dacă, de exemplu, comercianții cu amănuntul încetează să-l mai accepte la punctele de vânzare. Prin urmare, este vital să protejăm rolul numerarului atât ca mijloc de plată, cât și ca depozit de valoare. Din acest motiv, Consiliul guvernatorilor a adoptat Strategia Eurosistemului Cash 2030 în septembrie anul trecut. Primul este să oferim în continuare o sursă eficientă și robustă de numerar. Aceasta reflectă responsabilitatea noastră în temeiul Tratatului UE de a satisface orice cerere de bancnote euro, în orice situație și pentru orice sumă. Al doilea obiectiv este să asigurăm că bancnotele și monedele euro continuă să fie universal acceptate de comercianți și disponibile consumatorilor ca instrument de plată. Al treilea obiectiv este să furnizăm în continuare bancnote euro sigure, de ultimă generație, recunoscând rolul lor ca un simbol puternic al integrării europene. Ca parte a strategiei noastre, vom interacționa cu publicul pentru a înțelege ce teme și modele ne pot conecta cel mai bine prin intermediul bancnotelor euro în viitor. În cele din urmă, intenționăm să evaluăm și să reducem amprenta de mediu a numerarului prin noi produse și procese. Esențial pentru acest obiectiv este obiectivul nostru de a utiliza bumbac 100% durabil pentru viitoarele bancnote”, a menționat oficialul BCE.

“BCE a precizat că un euro digital ar fi o completare a numerarului, nu un înlocuitor. Ambele sunt importante pentru scopul nostru de a oferi bani siguri ca bun public și de a păstra rolul banilor suverani în centrul sistemului financiar. De fapt, un mesaj clar din recenta noastră consultare publică a fost că majoritatea respondenților erau dispuși să sprijine un euro digital, dar numai cu condiția ca Eurosistemul să își mențină angajamentul de a nu utiliza un euro digital pentru a restrânge numerarul.

Numerarul constituie baza așteptărilor europenilor cu privire la banii băncii centrale. În consecință, euro digital ar trebui să fie accesibil pe scară largă, incluziv și respectând viața privată.

În concluzie, lumea se schimbă rapid

Însă Eurosistemul se va asigura că, în era digitală, toți europenii vor continua să aibă acces gratuit la bani siguri, suverani, care respectă confidențialitatea și au statut de curs legal, asigurându-se că pot fi folosiți peste tot. Angajamentul nostru față de euro fizic și digital va consolida rolul banilor publici în zona euro, făcându-l potrivit pentru era digitală, asigurându-se în același timp că numerarul va continua să răspundă nevoilor europenilor”, a mai spus Fabio Penetta in discursul său.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)