Romanii intentioneaza sa cheltuiasca in medie 110 euro pentru cadourile de Craciun in acest an, mai putin ca bulgarii si cehii, dar peste sumele estimate de polonezi si olandezi, potrivit unui studiu ING Bank. Studiul analizeaza raspunsurile a peste 12.000 de consumatori din 13 tari, si anume Romania, Cehia, Austria, Luxemburg, Italia, Spania, Franta, Belgia, Polonia, Germania, Marea Britanie, Olanda si Turcia.

Britanicii vor sa aloce cele mai multe fonduri pentru cumparaturile de Craciun in acest an, in valoare medie de 440 euro, urmati de francezi si luxemburghezi (cate 300 euro), austrieci si spanioli (cate 250 euro), germani si italieni (cate 200 euro).

Cetatenii din Belgia si Cehia intentioneaza sa cheltuiasca 190, respectiv 180 euro pe cadouri, urmati de romani (110 euro), polonezi (95 euro) si olandezi (25 euro).

Potrivit studiului, 26% dintre romanii contactati au declarat ca vor sa aloce mai multi bani pentru cadourile din acest an decat in 2013, in timp ce 48% nu s-au hotarat inca la o suma anume.

In ceea ce priveste resursele financiare, 47% dintre respondentii din Romania au afirmat ca vor cheltui fara sa isi faca griji, in timp ce 48% au declarat ca vor pune bani deoparte special pentru cheltuielile de Craciun.

Anul trecut, o cincime dintre romani s-au imprumutat pentru cumparaturile de Craciun, fata de 14% dintre britanici si 12% dintre italieni, potrivit studiului.

Printre obiectivele de natura financiara ale romanilor pentru anul viitor se numara o mai buna administrare a bugetului personal prin controlarea sumelor cheltuite (44%), cresterea sumelor economisite (34%) si reducerea datoriilor (20%).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)