Numarul autorizatiilor de constructii eliberate pentru constructiile rezidentiale a scazut anul trecut, raportat la anul 2010 cu aproximativ 7%. Specialistii dau vina pe lipsa banilor din piata, dar si pe suma mica garantata prin programul Prima Casa, insuficienta pentru constructia unei case, in cazul in care beneficiarul nu are deja terenul. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in anul 2011, s-au eliberat 39.424 de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 6,6% fata de anul 2010.

Trendul de scadere va continua si anul acesta.

“Cum nici in acest an nu vor fi surse financiare pentru investitii in constructii noi numarul constructiilor noi din acest an va scadea cu inca 3-4 procente” a spus pentru RTV.NET, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii.

Un alt motiv pentru scaderea constructiei de case, pe lânga lipsa banilor, este acela ca programul Prima Casa nu garanteaza si pentru sumele necesare pentru cumpararea terenurilor pentru casa.

“Cu 60.000 de euro se poate contrui o casa cât de cât spatioasa. Dar daca cei 60.000 de euro sunt folositi si pentru achizitia de teren nu prea se mai poate construi mai nimic”, a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar. Astfel, cei care au avut nevoie de casa s-au reorientat. “Lumea a apelat la constuctii deja existente. Marea parte dintre acestia optând pentru cumpararea de apartamente vechi”, a precizat Radu Zilisteanu.

Scaderi s-au inregistrat in urmatoarele regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-1235 autorizatii), Sud-Muntenia (-980 autorizatii), Centru (-572 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (-353 autorizatii) si Vest (-150 autorizatii).

La polul opus, unde numarul de case noi a crescut sunt zonele de dezvoltare : Nord-Vest (+234 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+190 autorizatii) si Sud-Est (+101autorizatii).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)