Liviu Voinea a declarat la PRO TV ca banii castigati in plus de romani, rezultati din reintregirea salariilor bugetarilor si majorarea pensiilor s-a dus catre plata ratelor la credite, afirma ministrul delegat pentru Buget. Atunci, cum se explica ca rata creditelor neperformante a crescut? S-a uitat dnul. Voinea in buzunarele romanilor? Sigur nu s-au dus la piata sa mai cumpere 1 kg de cartofi?

“Este adevarat ca au crescut veniturile si nu a crescut consumul, dar… In opinia noastra banii suplimentari s-au dus catre sistemul bancar, la plata ratelor la banci, si nu s-au mai intors, creditarea nu a functionat”, a explicat Liviu Voinea la “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV.

Rata creditelor neperformante a crescut in octombrie cu 0,1 puncte procentuale fata de septembrie, la 21,7%, si care va continua la fel si anul viitor, anunta directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
Cand ajung la guvernare, toti devin optimisti!

Ministrul delegat pentru Buget nu crede insa in previziunile sefului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si mizeaza pe o reluarea a creditarii de la inceputul anului viitor.

“Am incredere ca de la inceputul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adoptat si anume garantii pentru IMM de 2 miliarde lei, o suma mare, deci jumatate de miliard de euro. Mai pun si bancile 2 miliarde, in total 4 miliarde de lei, sunt imprumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru”, a aratat Voinea.

Directorul directiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres. El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.

 

Gabriela Dinu

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)