Bank of Cyprus a anuntat printr-o nota sucursalele si filialele din strainatate ca decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicata numai pentru depozitele constituite in Cipru, aratand ca o circulara oficiala va fi emisa in cursul acestei zile. “Ca urmare a deciziei Eurogroup din aceasta dimineata, acest mesaj are ca scop sa clarifice ca orice taiere a depozitelor Bank of Cyprus va fi aplicata numai depunerilor constituite in Cipru si nu in alta tara. O circulara oficiala va urma pe parcursul acestei zile, dar aceasta (nota – n.r.) este pentru a calma orice temere sau indoiala privind situatia”, se arata intr-un mesaj transmis de directorul general al Bank of Cyprus Group, Yiannis Kypri. La finalul acestui mesaj, Kypri noteaza ca “la prima vedere” grupul va avea capacitatea sa se restructureze singur si va continua sa fie liderul sistemului bancar din Cipru.

Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anuntat, luni un purtator de cuvant al guvernului cipriot. Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro. Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.

Cipru trebuie sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara. Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank si o datorie de 9 miliarde de euro catre mecanismul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca “toxica”, unde sunt asteptate pierderi mari. Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmeaza sa ramana blocate pana la recapitalizarea bancii.

Bank of Cyprus este prezenta in Romania, avand 0,7% din activele la nivelul intregului sistem bancar. Pe partea bancara, grupul este prezent in Romania prin intermediul unei sucursale, care nu este societate inregistrata in Romania, si are o cota de piata in functie de active de 0,7%. Depozitele constituite la Bank of Cyprus Romania sunt garantate de fondul de garantare al depozitelor din Cipru, in limita a 100.000 de euro, pargul maxim la nivelul UE. Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.

Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogroup. Bank of Cyprus a intrat pe piata din Romania in martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai tarziu a inceput operatiunile bancare, pe zona clientilor corporate. Bank of Cyprus are o participatie semnificativa la Banca Transilvania, cu 9,9% din capitalul social.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)