Bogdan Neacșu, CEC Bank

Vedem pentru moment că economia nu depinde neapărat de costul banilor. Problemele reale ale antreprenorilor sunt legate de forţa de muncă, costul la energie şi la materii prime. E important să ne concentrăm pe aceste aspecte. Va fi foarte important, de asemenea, dacă România va avea implementări de succes prin PNRR, pentru că aşa vom putea avea premise optimiste. Dacă nu va mai interveni vreo altă criză, vom putea discuta despre o scădere a dobânzilor cel mai repede abia spre finalul anului viitor.

Totodată, pe finalul acestui an se observă o diminuare a apetitului pentru credite, în special pentru populaţie. În prima parte a lui 2023 se va resimți o temperare a creditării și pe zona companiilor.

Legat de evoluția indicelui ROBOR, se vede o stabilizare a pieţei sub valoarea de 8%. Chiar dacă ROBOR-ul s-a stabilizat, IRCC-ul, aflat în prezent la puţin peste 4%, își va continua creașterea, iar până se va ajunge la o stabilizare, probabil vor mai trece cel puţin şase luni de zile. Totodată, inflaţia ar putea intra pe un trend de scădere, prognoza BNR fiind că anul viitor ea va ajunge spre 10%, faţă de 16% în acest moment.

 

Opinie semnată de Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank şi preşe­dinte al Asociaţiei Ro­mâne a Băncilor (ARB), pentru BankingNews.ro

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)