Aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

irsop 1

În ceea ce privește incidența îmbunătăţirilor structurale necesare, în funcţie de zone şi vechimea locuinței, la nivelul întregii țări:

 • În orașele mici se manifestă mai pregnant necesitatea de îmbunătățiri structurale legate de izolările termice și reparațiile de acoperiș/terasă
 • Locuințele cu vechime de peste 34 de ani au probleme cronice la toate capitolele – izolare termică, reparații acoperiș/terasă, consolidare, izolare zgomot, spațiu insuficient
 • Bucureștenii au cea mai mare nevoie de creștere a suprafeței locuibile
 • Zona de Sud, inclusiv Bucureștiul, are cea mai mare nevoie de îmbunătățire a izolării termice
 • Zona de Vest înregistrează o necesitate mare la capitolul reparații acoperișuri/terasă
 • Zona de Est are cea mai mare nevoie de consolidarea locuințelor
irsop 2

 

Cu dotări necesare îmbunătățirii confortului locativ, în funcție de zone, avem la nivel național:

 • Aerul condiționat este principala necesitate în zonele de Est, Sud și municipiul București
 • Centrala termică în zonele de Est și Sud
 • Hotă/aragaz în zonele de Est și Vest
 • Mobilă de bucătărie în zonele de Sud, Est și municipiul București
 • Aceste nevoi pentru îmbunătățirea confortului locativ se regăsesc cu preponderență în orașele medii

 

irsop 3

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial. În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) ar trebui sa modifice în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Noua lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ:

 • Orice cetătean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii și persoanele de peste 65 ani);
 • Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
 • Justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente va fi obligatorie

Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi lansate în conformitate cu noua lege după finalizarea normelor metodologice de aplicare.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Germaniei si a altor țări din Europa încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit de ceilalți participanți la sistem acelor clienți care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată cetăţenilor români, indiferent de vârstă, conform prevederilor legale.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

 • (not be published)