BCE a decis sa mentina dar sa inghete finantarea bancilor grecesti cel putin la nivelul de vineri, anunta BBC. Potrvit sursei citate, BCE nu va furniza orice ajutor suplimentar Greciei, ceea naste o presiune imensa pentru controlul capitalului. Un purtator de cuvant al BCE a declarat pentru BBC: “Grecia are inca acces la ELA.” Guvernatorul Bancii Centrale a Greciei – Yannis Stournaras –  a spus: “Bank of Greece, in calitate de membru al Eurosistemului, va lua toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiara a cetatenilor greci in aceste circumstante dificile.”

Update: ORA 22.00

Grecia in “vacanta bancara” asa cum anunta ministrul de finante la pranz. Citeste pe BankingNews.ro

Bancile vor fi inchise cel putin pana in data de 6 iulie, anunta www.protothema.gr. Potrivit presei elene, limitarile retragerilor de la bancomate decise de guvern se siuteaza la 60 de euro pe zi de pe card/cont. De exemplu, daca o persoana are doua carduri diferite (conturi diferite) va putea retrage de la ATM 120 euro/zi.  Din cauza acestor limitari, bancile si ATM vor ramane inchise pana acestea vor fi adaptate. Ministrul de finante Varoufakis a declarat: “Vom lua toate masurile necesare pentru a evita o problema!” Autoritatile afirma ca turistii cu carduri emise in strainatate vor putea face tranzactii si vor putea retrage bani.

ORA: 16.00

Consiliul guvernatorilor BCE a convenit duminica sa mentina fondurile aflate la dispozitia bancilor elene la nivelul stabilit vineri. La sfarsitul saptamanii trecute, finantarea primita de bancile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro

Decizia sugereaza ca BCE intentioneaza sa isi protejeze propriile fonduri in conditiile in care statul elen se indreapta spre colaps financiar.

Bancile se inchid, probabil pana dupa referendum. Si Bursa ramane inchisa

Bancile din Grecia vor ramane inchise pentru o perioada care nu a fost mentionata, iar retragerile de numerar vor fi restrictionate, la recomandarea Bancii Greciei, a anuntat duminica seara premierul Alexis Tsipras, citat de presa britanica.

Asa cum BankingNews.ro a scris in aceasta dimineata, grecii vor avea restrictii la retragerea banilor de la bancomat. Suma maxima impusa de guvern este de 200 de euro, potrivit presei elene.

Tsipras cere o prelungire, din nou

Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat ca a cerut din nou, duminica, UE o prelungire a programului de ajutor, o cerere adresata presedintelui consiliului European, celor 18 lideri din statele membre ale zonei euro precum si presedintelui BCE, Comisiei si Parlamentului European.

“Astept raspunsul lor imediat la aceasta cerere democratica de baza”, a concluzionat premierul grec in declaratia televizata in cursul careia a anuntat inchiderea temporara a bancilor grecesti si un control al capitalurilor.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)