BCE a anunțat implementarea unui program extraordinar de cumpărare de active publice și private, în volum de 750 miliarde euro (820 mld $), cel puțin până la final de 2020. Măsura este menită să contracareze riscurile la adresa mecanismului de transmisie a politicii monetare în contextul panicii din piețele financiare.

BCE va cumpara datorii publice și private în valoare de 750 mld euro. Din păcate, măsura se adresează doar băncilor din zoan euro

Din cauza șocului cauzat de pandemia cu coronavirus, BCE a decis să schimbe complet cadrul normelor și chiar afirmă că va face și alte modificări, dacă este necesar.

“Evenimentele extraordinare necesită acțiuni extreme, imediate”, a scris scris pe Twitter șefa BCE, Christine Lagarde.

Consiliul guvernatorilor a decis, miercuri, lansarea unui nou program temporar de cumpărare de active în sectorul privat și public pentru a ajuta bancile, guvernele, să finanțeze economiile afectate de răspândirea Covid-19.

În acest scop, BCE se va asigura că toate sectoarele economiei pot beneficia de condiții de finanțare care să le permită să absoarbă șocul provocat de Covid-19.

Banca Centrală este sub presiune de când FED a aruncat in piata un pachet de stimulare de 700 de miliarde de dolari, aducând în același timp ratele dobânzilor aproape de zero în SUA.

„BCE se va asigura că toate sectoarele economiei pot beneficia de condiții de finanțare care le permit să facă față acestui șoc. Acest lucru se aplică în mod egal familiilor, firmelor, băncilor și guvernelor”, menționează comunicatul publicat pe site-ul oficial al BCE.

Potrivit Băncii Central Europene, acest nou program Pandemic de achiziții de urgență (PEPP) va avea un pachet total de 750 de miliarde de euro. Achizițiile vor fi desfășurate până la sfârșitul anului 2020 și vor include toate categoriile de active eligibile.

BCE va putea cumpăra acum și obligațiuni guvernamentale elene

BCE a decis renunțarea la cerințele de eligibilitate pentru titlurile emise de guvernul elen, daca sunt achiziții în cadrul programului Pandemic de achiziții de urgență (PEPP).

BCE va cumpăra practic datoria greacă, afirmă analiștii greci.

Jurnaliștii greci au sesizat imediat ajutorul Băncii Centrale. Aceștia au calculat că la o dobândă de 1,72%, BCE poate cumpăra până la 15 miliarde de obligațiuni grecești.

Se poate spune că, pe termen scurt, această decizie este un respiro pozitiv pentru piețe și mai ales pentru Grecia, anunță presa elenă.

Consiliul guvernatorilor este pregătit să crească dimensiunea programelor sale de cumpărare a activelor, se mai arată în comunicatul BCE.

Astfel, BCE trimite un semnal puternic piețelor, anunțând că este gata să schimbe regulile, clauzele și limitele stabilite pentru a oferi lichiditate imediat sistemului bancar.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)