Zona euro a trecut „probabil” de cea mai gravă criză economică cauzată de pandemia coronavirusului, însă recuperarea va fi inegală, a declarat, vineri, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Vorbind despre un al doilea val ce ar putea zguduit pe termen lung piata economică și investitorii, Lagarde a cerut autorităților să folosească armistițiul oferit în prezent de virus pentru a se pregăti.

„Probabil că am trecut de punctul cel mai scăzut și spun asta cu o anumită agitaţie deoarece ar putea exista un al doilea val sever”, a spus Lagarde la un eveniment online, citată de Reuters.

Lagarde avertizează că revenirea va fi „inegală”, „incompletă” și „transformatoare”, ceea ce înseamnă că unele companii din industriile deja afectate precum companiile aeriene sau cele de divertisment nu se vor recupera niciodată, în timp ce altele vor ieși mai puternice.

BCE este în curs de a cumpăra obligațiuni în valoare de 1,3 trilioane de euro (1,46 trilioane de dolari) și împrumută o sumă similară băncilor cu rate negative pentru a amortiza economia zonei euro și a evita o reducere a creditării.

Măsurile, combinate cu garanțiile guvernamentale cu privire la unele împrumuturi, dau rezultate, aparent împrumuturile acordate companiilor din zona euro în luna mai în ritmul cel mai rapid de la începutul anului 2009, au arătat vineri datele.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)