Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,75%, unde se afla de la mijlocul anului trecut, decizia fiind in linie cu aşteptarile analiştilor consultati de Bloomberg. “Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare şi ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala şi la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% şi, respectiv, 0%”, se arata intr-un comunicat al BCE.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa, unde va trebui, probabil, sa raspunda la intrebari legate de situatia Italiei. Randamentele obligatiunilor italiene au crescut din cauza impasului politic generat de alegerile parlamentare recente, in urma carora niciuna din fortele politice intrate in parlament nu a obtinut majoritatea necesara formarii guvernului.

Problemele Italiei au ridicat semne de intrebare privind disponibilitatea BCE de a interveni daca volatilitatea de pe pietele financiare ameninta economia. Banca dispune de un program prin care poate face achizitii nelimitate de obligatiuni, pentru a normaliza costurile de imprumut ale statelor din zona euro care se confrunta cu probleme de finantare, insa programul poate fi activat doar daca statul care vrea sa beneficieze de sprijin cere ajutorul fondului de urgenta al zonei euro şi accepta sa implementeze reforme, potrivit Bloomberg.

“Ma aştept ca BCE sa transmita un avertisment in directia Italiei ca nu va exista o relaxare a conditiilor pentru programul de achizitii de obligatiuni. Draghi va reitera conditiile enuntate in septembrie şi va sugera ca Italia nu trebuie sa ceara ajutor BCE”, a declarat, anterior deciziei BCE, Christian Schulz, economist la Berenberg Bank Londra. BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice. Tot joi, Banca Angliei a anuntat mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, unde se afla din martie 2009, in timp ce plafonul programului de achizitii de obligatiuni a fost pastrat la 375 miliarde de lire sterline.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)