Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să nu modifice dobânzile, în linie cu aşteptările analiştilor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

‘Consiliul guvernatorilor continuă să anticipeze menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri mai scăzute pe o perioada extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active’, se precizează în comunicatul BCE.

Deşi economia europeană dă semne de îmbunătăţire, economiştii nu se aşteaptă la modificări majore în politica monetară a BCE.

Economiştii au urmărit cu atenţie conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi.

În viziunea Băncii Centrale Europene nu mai există risc de deflaţie în zona euro, a declarat joi preşedintele BCE.

‘Din declaraţia mea introductivă a fost eliminată o frază care obişnuia să spună că ‘dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-şi atinge obiectivele’. Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgenţă în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflaţie. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor’, a declarat Draghi, în conferinţa sa de presă de după reuniunea de politică monetară.

Anterior, Draghi a anunţat că BCE şi-a îmbunătăţit semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie. În luna februarie a acestui an rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a apropiat, pentru prima dată în ultimii trei ani, de obiectivul ţintă al BCE, o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.
Cu toate acestea, preşedintele BCE a subliniat că nu a venit încă timpul să majoreze dobânda de bază pentru că majorarea inflaţiei se datorează în mare parte creşterii preţului petrolului şi nu supraîncălzirii economiilor.

Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)