BCE a anuntat reducerea dobanzii de politica monetara cu 10 puncte de baza, la 0,15% si sa duca in teritoriu negativ dobanda oferita bancilor pentru depozite la -0,1%, fiind prima mare banca centrala a lumii care ia o astfel de decizie. De asemenea, BCE a taiat dobanda pentru facilitatea de credit cu 35 de puncte de baza la 0,4%.

Trecerea in teritoriu negativ a dobanzii overnight face ca bancile sa fie taxate pentru fondurile pe care nu reusesc sa le plaseze in credite sau imprumuturi catre alte banci pe piata monetara interbancara.

BCE incearca astfel sa dea un imbold creditarii din zona euro, printr-o masura neconventionala. Nicio mare banca centrala a lumii nu practica dobanzi negative nominale pentru depozite. Banca centrala mai este ingrijorata si de inflatia scazuta din zona euro, situata la 0,5%, substantial sub tinta BCE de 2%.

Cotatiile Euribor ar urma sa scada, desi nici in acest moment nu sunt la niveluri ridicate, ci mai degraba apropiate de minimele istorice. Euribor 3M si 6M sunt la 0,3%, respectiv 0,38% in acest moment, in scadere fata de acum trei saptamani cand presa internationala scria ca BCE urmeaza sa duca in teritoriu negativ dobanzile.

Aceste cotatii sunt relevante pentru creditele in euro cu dobanda variabila, inclusiv cele din Romania. De asemenea, dobanzile la care sunt bonificate depozitele la termen ar putea sa scada suplimentar, inclusiv sa treaca in teritoriu negativ.

Euro s-a depreciat cu 0,4% fata de yenul japonez si cu 0,2% fata de dolarul american, dupa anuntul BCE

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)