Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, urmează să pledeze joi pentru menținerea măsurilor de sprijinire a economiei, ignorând solicitările venite din Germania pentru înăsprirea politicii monetare, informează AFP.

Într-o manieră voalată, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat miercuri că zona euro este foarte aproape de normalizarea politicii monetare, având în vedere redresarea economiei sale.

Într-o manieră mult mai directă, șeful de la Deutsche Bank, John Cryan, a cerut miercuri BCE să pună capăt perioadei de bani ieftini, deoarece această politică favorizează apariția de bule speculative și afectează băncile europene.

Cu toate acestea, analiștii nu se așteaptă la nicio decizie concretă la reuniunea de joi, având în vedere că moneda unică s-a apreciat până la 1,20 dolari pentru un euro și a redus inflația, care este și așa sub nivelul dorit de BCE.

“BCE nu va lua nicio decizie în luna septembrie care să poată stimula aprecierea cursului de schimb al monedei euro”, explică Sylvain Broyer, economist la Natixis.

În consecință, BCE va mai avea la dispoziție două reuniuni până la finalul acestei ani pentru a modifica politică monetară: cea din luna octombrie, când ar putea fi decis viitorul programului de relaxare cantitativă, și cea din decembrie, când ar putea fi stabilite modalitățile în care acest program ar putea fi eliminat, apreciază economiștii.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)