În 2016, valoarea totală a tranzacțiilor frauduloase efectuate cu ajutorul cardurilor emise în cadrul SEPA și achiziționate la nivel mondial sa ridicat la 1,8 miliarde eurp în 2016 – o scădere de 0,4% față de 2015, potrivit celui mai recent raport al Băncii Central Europene (BCE).

În timp ce fraudele de la ATM și POS s-au diminuat substanțial (și într-un ritm ridicat între 2012 și 2016), deoarece mai multe țări din afara SEPA au migrat spre EMV, frauda CNP a cunoscut o ușoară creștere în 2016.

În ceea ce privește compoziția fraudei cu carduri în 2016, 73% din valoarea fraudelor cu carduri a rezultat din plățile efectuate prin card-non-prezent (CNP), adică plăți pe internet, poștă sau telefon, 19% terminale de vânzare (POS) și 8% din tranzacții la bancomate (ATM-uri).

Cea mai mare scădere a nivelului de fraudă a avut loc în cazul fraudelor de la ATM-uri, cu o scădere cu 12,4%, în timp ce fraudele comise la terminalele POS au scăzut cu 3,0%.

Nivelul scăzut al fraudei de la bancomate se datorează, în principal, unei scăderi substanțiale a fraudării cardurilor contrafăcute și prin utilizarea cardurilor pierdute sau furate. Frauda cu carduri pierdute și furate a reprezentat 47% din valoarea fraudelor la ATM-uri și terminale POS, în timp ce fraudele cu carduri contrafăcute au reprezentat 43%.

 

Citește mâine – România, în top cele mai scăzute rate de fraudă din UE

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)