Creditorii Greciei au ajuns la o intelegere in privinta continuarii finantarii tarii in perioada imediat urmatoare. Banca Centrala Europeana a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni cu 500 de milioane de euro, transmite site-ul Ekathimerini.

Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni ca raspuns la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare. Bancile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 80,7 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incât Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.

Ce vor creditorii in schimbul banilor

Se pare ca in ciuda refuzului de a ceda in faţa creditorilor şi de a renunţa la cel puţin o parte din promisiunile populiste facute alegatorilor, echipa premierului Tsipras va fi nevoita sa propuna la Atena o reforma a pensiilor şi a pieţei muncii, care va fi un hap greu de inghiţit atât de propriul partid, Syriza, care s-ar putea opune in Parlament pachetului legislativ, cât şi pentru populaţie, care ar putea fi chemata sa se exprime in cadrul unui referendum.

In oricare dintre situaţii, sarcina premierului Tsipras de a explica nevoia de reforme va fi grea, insa el a precizat deja, in cotidianul Ethnos, ca acordul va marca sfârşitul seriei de scenarii privind divizarea Europei, dar a transferat responsabilitatea pentru deciziile ce urmeaza sa fie luate pe conducerea politica europeana.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)