Numărul instituțiilor de creditare din zona euro a scăzut cu 18% din 2008 – când a început criza financiară globală -, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), informează publicația Luxemburger Wort, citata de Agerpres.

 Pe bază consolidată — când afacerile care aparțin aceluiași grup sunt calculate ca una singură—, la sfârșitul lui 2016 erau 2.229 de instituții financiare, față de 2.379 la finalul lui 2015 și 2.904 în 2008. Anul trecut s-au închis 6.939 sucursale bancare, conform datelor BCE.

“Profitabilitatea sectorului bancar a rămas relativ scăzută pe parcursul anului trecut, deoarece ineficiențele structurale au continuat să afecteze profitabilitatea în multe state. Deși rata creditelor neperformante (NPL) a continuat să scadă, acestea rămân la un nivel persistent ridicat”, apreciază BCE.

Mărimea sectorului financiar din zona euro se ridica la 76,2 trilioane euro la 30 martie 2017, de la 70,8 trilioane euro la finele lui 2015 și 55 trilioane euro în decembrie 2008. Cota non-băncilor — incluzând instituții precum companii de asigurări și fonduri de pensii — în sectorul financiar a crescut la 55% la începutul lui 2017 de la 43% în 2008, precizează Banca Centrală Europeană.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)