Banca Centrala Europeana (BCE) demareaza de astazi, 9 martie, in premiera istorica pentru Europa, programul de relaxare cantitativa (Quatitative Easing – QE), o masura similiara fiind adoptata de Fed-ul american inca de acum 6 ani, prin care va cumpara titluri de stat de pe piata secundara, dupa ce anul trecut a inceput achizitia de titluri garantate cu active (asset-backed securities – ABS) si obligatiuni ipotecare – covered bonds emise de firmele private.

Prin acest program de achizitii de titluri guvernamentale si private BCE va injecta lunar pe piata financiara 60 de miliarde de euro, cel putin pana in septembrie 2016, asadar in total 1,1 miliarde euro, surplusul insemnat de bani urmand a stimula cresterea preturilor si avansul economic din zona euro.

Ce asteptari sunt

BCE estimeaza pentru 2015 o crestere de 1,5% a PIB-ului si o revenire a inflatiei la nivelul 0, de la valori negative in prezent (-0,3% in februarie). Banca a imbunatatit, in acelasti timp, prognozele privind cresterea economica in zona Euro, la 1,5% in 2015, 1,9% in 2016 si 2,1% in 2017. In ultimul trimestru din 2014, PIB-ul real in zona euro a crescut cu 0,3% fata de trimestrul anterior, putin peste asteptari.

Prin aceasta masura de politica monetara neconventionala se doreste contracararea deflatia si recesiunea economica.

Efectele QE pentru Romania ar putea fi benefice: o scadere a dobanzilor la titlurile de stat si o apreciere a monedei nationale. Banca centrala a Poloniei a luat deja masuri de contracarare a aprecierii prea puternice a monedei nationale, prin reducerea dobanzii peste asteptari.

Mario Draghi, seful BCE, a declarat ca vor fi achizitionate si titluri de stat cu dobanzi negative ale statelor din zona euro, dar nu mai jos de -0,2%, nivelul facilitatii de depozit a BCE, in conditiile in care bondurile germane si titlurile altor state puternice au ajuns la rate de dobanda negative, ceea ce inseamna ca cei care le cumpara platesc, in loc sa castige ceva.

BCE afirma ca acest program de relaxare cantitativa “va continua pana se va vedea o ajustare sustenabila in evolutia inflatiei, conform tintei noastre de a asigura un nivel al inflatiei de sub dar aproape de 2% pe termen mediu”. Banca a mentionat ca masurile de relaxare a politicii monetare adoptate deja au avut ca rezultat “un numar semnificativ de efecte pozitive”, precum scaderea considerabila a costului finantarii pentru firme si populatie iar dinamica creditarii a crescut.

Dupa anuntul BCE, dobanzile la titlurile de stat emise de tarile europene au crescut, cum era de asteptat. Dobanda la bondurile germane pe termen de doi ani a urcat peste nivelul facilitatii de depozit a BCE, de minus 0,2%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)