Majoritatea analistilor anticipeaza ca Banca Centrala Europeana, sub coordonarea lui Mario Draghi. BCE  va reduce joi pentru prima data dobanda de politica monetara la 0,75% si rata depozitelor la zero, insa masurile vor avea un efect limitat asupra economiei, potrivit unei analize Bloomberg. Consiliul Guvernator al BCE se va reuni la Frankfurt, unde va cobori dobanda cheie de la 1% la 0,75%, un nou minim in istoria institutiei, si va taia dobanda depozitelor la zero, potrivit economistilor contactati de Bloomberg, scrie Mediafax.

“Este o miscare indrazneata, care va duce BCE pe drumuri neumblate. Cu un somaj in crestere si putine semne de revenire a economiei, sunt necesare remedii monetare puternice. Dar sa fim sinceri, o reducere a dobanzii nu va pune capat recesiunii de una singura, este nevoie de mult mai mult pentru asta”, comenteaza pentru Bloomberg Julian Callow, economist-sef pe Europa la Barclays Capital.

Economia zonei euro a stagnat in primul trimestru al acestui an, evitand la limita recesiunea, dupa o contractie de 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut. Doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut reprezinta recesiune tehnica.

Criza datoriilor de stat a fortat deja cinci state euro sa solicite finantare externa, respectiv Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Cipru, iar tensiunile din zona euro pun la incercare cresterea economica mondiala, spre nemultumirea partenerilor comerciali de pe continent, din Americi si din Asia.

Reducerea dobanzilor BCE are sanse reduse sa stimuleze semnificativ cererea interna de pe continent, insa va impinge in jos costurile de finantare ale bancilor aflate in dificultate si ar putea contribui la sporul de incredere generat pe piete de deciziile de la summit-ul UE de saptamana trecuta, care vizeaza consolidarea proiectelor anticriza si primii pasi spre o integrare financiara si economica mai profunda in eurozona.

Liderii europeni au decis, la summit-ul de saptamana trecuta, sa deschida calea spre recapitalizarea directa a bancilor aflate in dificultate de la fondurile de criza ale zonei euro, dupa ce Comisia Europeana va fi infiintat o institutie unica de supraveghere bancara. Totodata, UE a renuntat, spre multumirea investitorilor, la statutul preferential al imprumutului catre Spania, destinat recapitalizarii bancilor, care ar fi avut prioritate la rambursare.

Bursele si moneda euro s-au apreciat dupa deciziile de la Bruxelles, iar costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au scazut substantial de la nivelurile de alerta inregistrate in ultimele luni.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)