Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să anunțe, joi, reducerea sprijinului important oferit economiei zonei euro, care a permis acesteia din urmă să evite criza, informează AFP.

Reunit la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor BCE ar urma să discuta în ședința de joi reducerea lină a programului de stimulare monetară adoptat de BCE în 2015, program care combină dobânzi extrem de scăzute cu achiziții de obligațiuni publice și private în ideea de a injecta lichidități în circuitul monetar. Aceste achiziții de active, efectuate într-un ritm de 60 de miliarde de euro pe lună, denumite ”quantitative easing” (QE) — relaxare cantitativă—, ar putea fi reduse în mod semnificativ de la începutul anului viitor.

Scenariul anticipat de majoritatea investitorilor este o scădere la jumătate a achizițiilor de active, până la 30 de miliarde de euro pe lună începând din luna ianuarie 2018, pentru o durată de nouă luni. În același timp însă, BCE vrea să își păstreze o marjă de manevră pentru a putea proceda la o nouă relaxarea dacă situația din zona euro o va impune.

“BCE nu vrea să provoace un electroșoc, ci mai degrabă să îi liniștească pe investitori anunțând că va interveni în continuare în mod puternic pe piețe”, a declarat Sylvain Broyer, economist la Natixis.

În consecință, Mario Draghi trebuie să își aleagă cu atenție cuvintele. Situația politică din zona euro este tensionată, având în vedere criza din Spania și alegerile din Italia. O eliminarea prea brutală a sprijinului oferit economiei ar putea relansa îngrijorările investitorilor cu privire la datoria țărilor celor mai fragile.

Cursul de schimb al monedei euro va juca și el un rol important în discuțiile oficialilor BCE. Mario Draghi a declarat în mod clar că este preocupat de un euro puternic deoarece riscă să limiteze exporturile și în consecință să afecteze creșterea economică și inflația. Moneda unică s-a apreciat semnificativ în raport cu dolarul de la începutul acestui an și în prezent este cotată la 1,18 dolari.

O reducere a programului de relaxare cantitativă ar limita masa de euro în circulație, majorând cursul monedei unice. În sens invers, BCE trebuie să țină cont și de situația din SUA, unde dobânzile cresc și fac plasamentele în dolari mai atractive, ceea ce duce la scăderea euro.

În jurul orei 11:45 GMT, ar urma să fie anunțate deciziile adoptate la ședința de joi, majoritatea economiștilor estimând că BCE va menține dobânda de bază la nivelul zero, iar dobânda la depozite la minus 0,40%, urmând ca analiștii să se concentreze pe conferința de presă a lui Mario Draghi.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)