Sediu BNR

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra reînnoirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo, în contextul incertitudinilor și riscurilor crescute din regiune, ca urmare a războiului din Ucraina.

În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine, în schimbul unor garanții adecvate, pentru a veni în întâmpinarea posibilei apariții a unei cereri mari de monedă europeană.

În baza acestui acord, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană.

Aranjamentul privind linia repo cu BNR, încheiat inițial în 2020, a fost prelungit până la data de 15 ianuarie 2023, ca urmare a tensiunilor geopolitice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. Liniile de lichiditate au ca scop prevenirea unor efecte nedorite asupra piețelor financiare și a economiilor europene.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)