Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânzile și să majoreze achizițiile de active pentru a opri răspândirea inflației extrem de scăzute la ansamblul economiei, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi, informează Reuters, citat de Agerpres.

“Este crucial să evităm efectele secundare”, a declarat Mario Draghi joi, la conferința de presă de după reuniunea de politică monetară la care BCE a redus, pentru prima dată în istoria sa, dobânda de bază la nivelul zero.

În paralel, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus, joi, estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro atât în 2016, cât și în 2017, în condițiile în care prețul scăzut al energiei se va răsfrânge și asupra prețurilor altor bunuri și servicii.

Economia Europei mai primeste o gura de oxigen

Conform noilor prognoze de inflație prezentate joi de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, față de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%. De asemenea, conform primelor estimări privind inflația în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ținta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflația în zona euro a fost sub ținta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugerează că situația se va repeta și în următorii trei ani.

Pentru a stimula economia zonei euro, Banca Centrală Europeană a decis, joi, să reducă dobânda de politică monetară la nivelul zero și în paralel a majorat achizițiile lunare de obligațiuni, de la 60 până până la 80 de miliarde de euro.

În paralel, BCE va demara un nou program de credite ieftine pentru bănci (LTRO), în ideea de a stimula băncile să acorde credite, relansând economia și prețurile.

Adica, din iunie, BCE va refinanţa băncile din zona euro la dobânzi de – 0,4%. Mai exact, le va plăti să ia bani cu împrumut, dar asta cu condiția să finanțeze de acești bani economiile din zona euro.

Care vor fi implicațiile în Romania?

Cei cu credite în valută se vor bucura de dobanzi mai mici. In schimb, romanii cu depozite în valută vor fi afectați de dobanzile tot mai mici, în scădere.

In urma acestei măsuri a Băncii Centrale, analistii nu întrevăd măsuri imediate ale BNR, prin care să urmărească creșterea dobanzii cheie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)