Un roman are active financiare de 13 ori mai mici decat un german, fiind in principal active ilichide, fapt care ridica probleme majore cu privire la resursele financiare care pot fi utilizate la batranete, se arata intr-un raport al analistilor economici din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

Potrivt BCR, romanii aveau in 2011 active financiare in medie de 4.500 euro de persoana, in numerar si depozite la banci romanesti si din strainatate. Polonezii detineau active financiare de doua ori mai mari, iar germanii de 13 ori mai mari. Totodata, PIB-ul pe cap de locuitor era de 6.100 de euro pentru un roman si de cinci ori mai mare pentru un german.

“Plasamentele ilichide de tipul actiunilor necotate si alte participatii sunt predominante in structura activelor financiare ale romanilor cu o pondere de 47% in total, fata de un nivel de 16% in Polonia si 5% in Germania”, se arata in raportul “Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei Romaniei”, realizat de divizia BCR Cercetare.

In 2011, aproape o treime din populatia totala a Romaniei era afectata de saracie materiala severa. Persoanele in varsta sunt mai vulnerabile fata de saracia severa in comparatie cu cele cu varsta sub 65 de ani.

Totodata, potrivit raportului, numai 9% dintre pensionarii romani isi permit in prezent o vacanta de o saptamana pe an departe de casa, fata de 76% dintre pensionarii germani.

Analistii BCR considera ca autoritatile trebuie sa dezvolte domeniile economice care pot reduce saracia, prin orientarea agriculturii spre piata, si mai putin sa acorde ajutoare sociale.

“Asigurarea resurselor financiare ale persoanelor varstnice se face prin patru metode principale: sistemul public de pensii, sistemele private de pensii (piloanele 2 si 3), transferul de resurse de la membrii mai tineri ai familiei catre cei varstnici si utilizarea activelor financiare si nefinanciare acumulate pe parcursul vietii active. Toate aceste metode cunosc constrangeri in cazul Romaniei”, se mentioneaza in raport.

Economistul BCR Eugen Sinca a amintit ca procesul de economisire sau investire din Romania a fost afectat in anii ’90 de inflatia foarte ridicata, de lipsa de incredere a populatiei in fondurile de investitii in urma unor falimente rasunatoare, de lipsa de dezvoltare a Bursei de Valori si de intrarea tarzie pe piata a companiilor de asigurari de viata si a fondurilor private de pensii.

Spre deosebire de alte tari din Europa Centrala si de Est, populatia Romaniei va imbatrani intr-un ritm mai accelerat in urmatorii 20 de ani fata de ultimii 20 de ani.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)