Conducerea BCR a aprobat suspendarea procedurii de executare silita a magazinului Cocor, au anuntat joi, proprietarii centrului comercial din centrul Bucurestiului, mentionand ca firma mai are de platit catre banca sub 16 milioane de euro din cele circa 19 milioane de euro imprumutate.

“In scurt timp, creditul ipotecar va cobori sub valoarea de 16 milioane de euro, iar din iunie si pana in prezent, Cocor a achitat taxe si impozite la bugetul de stat si cel local de peste 700.000 de euro si nu are niciun fel de datorii restante. De asemenea, s-a lichidat cu mult inainte de termenul scadent creditul acordat de Transilvania Leasing, in suma de 370.000 de euro, in prezent nu mai exista alte credite decat cel mentionat mai sus”, se arata intr-un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

La mijlocul lunii octombrie, Cocor a anuntat ca BCR executa silit centrul comercial din centrul Bucurestiului si va organiza o licitatie de vanzare, la un pret de pornire de 134,9 milioane de lei (circa 30 milioane euro). Raportul de expertiza tehnica a fost stabilit initial la pretul de 42 milioane euro, iar la insistenta BCR a fost diminuat prin completare la 134,9 milioane de lei, spuneau atunci reprezentantii Cocor. Totodata, firma a anuntat ca a contestat in instanta executarea silita.
O luna mai tarziu, compania a anuntat ca BCR nu a reusit sa vanda prin executare silita magazinul Cocor, intrucat persoanele interesate sa cumpere au transmis ca nu participa la licitatie pana la clarificarea de catre instanta a evaluarii imobilelor, existand o diferenta de aproape 12 milioane de euro intre pretul de pornire si evaluarea initiala.

“In data de 16.11.2012, ora 12, a avut loc licitatia publica de vanzare a imobilului (…) licitatie la care nu s-a prezentat niciun ofertant. Persoanele care si-au exprimat interesul de achizitie si au vizitat imobilul au subliniat ca nu vor participa la licitatie pana la clarificarea de catre instanta a evaluarii imobilelor (direferenta dintre raportul de evaluare initial de 42 milioane euro si cel ulterior de circa 30 milioane euro), precum si asupra componentei imobilelor scoase la licitatie”, se arata intr-un comunicat transmis, la acea data, Bursei, de firma Cocor, care administreaza centrul comercial cu acelasi nume.

Actionarii centrului comercial Cocor au aprobat la inceput lunii octombrie vanzarea fiecarui spatiu comercial in parte din cadrul magazinului din Piata Unirii din Bucuresti, stabilind un pret minim de 5.000 euro/metru patrat, dupa ce in urma cu peste doua luni unitatea a fost scoasa la vanzare. Spatiul se afla in proprietatea Cocor din 1994 si era inclus in lista proprietatilor scoase la vanzare in cadrul strategiei aprobate de actionari in luna iulie si care prevede restructurarea firmei. Actionarii au stabilit, la acea data, un pret de pornire de 50 milioane de euro, negociabil pana la jumatate.
La finalul anului trecut, cladirea magazinului Cocor a fost reevaluata in scadere, de la 86,4 milioane de lei (20 milioane euro) la 45,1 milioane de lei (10,5 mil. euro).

Investitiile totale in noul Cocor si in parcarea supraetajata din spatele magazinului s-au ridicat la circa 25 milioane de euro. in urma investitiilor, suprafata inchiriabila a magazinului a crescut de la 6.000 la 10.000 de metri patrati. Magazinul a fost redeschis in octombrie 2010. Cocor a inregistrat in primele noua luni pierderi de 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), dublu fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, de 5 milioane lei. in acelasi timp, cifra de afaceri a scazut cu 43%, la 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro).

Cocor este detinuta de fondul de investitii Broadhurst Investments (13,32%), SIF Transilvania (10,24%), SIF Muntenia (10%), Daniel Stoica (14,66%), Liviu Ursan (14,83%), Aurel Besliu (peste 7%). Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Cocor a fost realizata pe 3 decembrie, cand pretul a scazut la 78,9 lei. La aceasta cotatie capitalizarea firmei este de 23,8 milioane lei.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)