Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv retail şi private banking BCR, a explicat, pentru agenția de presă Mediafax, la ce trebuie să se uite un potenţial client al băncii atunci când doreşte să obţină un credit imobiliar.

“Primul lucru la care trebuie să fie foarte atent este dacă rata pe care o va avea de plătit şi costul total al creditului este un cost pe care îl va putea suporta în condiţii de volatilitate a salariului. Dacă are 2000 de lei salariul şi poate să se încadreze, de exemplu, la o rată de 500 de lei. Dacă această rată poate fi susţinută şi în condiţiile în care salariul nu mai este de 2000 de lei, ci de 1500. Este primul lucru la care trebuie să-şi răspundă şi dacă merită să se expună. Bineînţeles că în calcul se iau veniturile familiei, dacă există un risc cumulative”, arată Dana Demetrian.

Următorul lucru este să verifice dacă valoarea garanţiei la care vrea să se expună are un risc de scădere masiv sau nu. “De exemplu, dacă te duci în Militari şi îţi cumperi un apartament de trei camera, cu siguranţă valoarea apartamentului nu poate fi de 200.000 de euro, indiferent care este piaţa. Dacă te expui la o valoare de 200.000 de euro, te expui automat la un risc de scădere a garanţiei. Şi chiar dacă iei în calcul de la început că poate nu o să mai poţi plăti, dacă vrei să valorifici acea garanţie la un moment dat, atunci când vrei să te muţi, cu siguranţă banii pe care tu i-ai alocat acelei locuinţe nu mai au aceeaşi valoare. Trebuie să fi echilibrat atunci când îţi expui sursele proprii pentru o locuinţă să fi sigur că acea locuinţă este una stabilă din punct de vedere al valorii de piaţă”, a mai explicat Dana Demetrian pentru Mediafax.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)