Autoritatile de reglementare din Austria analizeaza cu Comisia Europeana impunerea de noi reglementari pentru principalele banci din tara care vor infrana creditarea excesiva in Europa de Est, conform declaratiilor guvernatorului Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, transmite Agerpres. Nowotny a afirmat recent la Viena ca autoritatile nu vor sa dea publicitatii reglementarile fara consimtamantul Comisiei Europene. Dicutiile vor fi finalizate ‘in scurt timp’, a precizat guvernatorul Bancii Austriei.

Banca Nationala a Austriei (OeNB) si Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Austria (FMA) au anuntat in noiembrie ca din 2012 filialele din Europa de Est ale bancilor austriece nu vor putea acorda un nou imprumut mai mare de 110 de euro la un depozit de 100 de euro (‘110 percent loan to deposit ratio’). Aceste cerinte mai dure de creditare au menirea de a sustine ratingul ‘AAA’ atribuit Austriei, dar au atras criticile legislatorilor din Europa de Est, care sunt ingrijorati ca aceste reglementari ar putea afecta cresterea economiei in regiune, relateaza Agerpres.

Raiffeisen, Volksbanken, Erste Group Bank AG si alte banci austriece, inclusiv Bank Austria AG, divizie a UniCredit, toate prezente in Romania, sunt cei mai mari creditori din Europa de Est, avand imprumutati 266 miliarde de dolari, conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internationale (BIS) la sfarsitul lunii iunie. Bancile austriece cu expunere in Europa de Est trebuie, de asemenea, sa indeplineasca noile reglementari privind capitalul ale Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancara (BCBS) pana la inceputul anului viitor.

Noile reglementari ale autoritatilor austriece trebuiau initial anuntate la sfarsitul anului trecut, dar s-a decis amanarea publicarii lor.
Nowotny a dat asigurari ca ‘de fapt bancile indeplinesc deja reglementarile’.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)