Primele doua banci locale, BCR si BRD, vor efectua cele mai multe concedieri din sistemul bancar in acest an. Angajatii lor se tem pentru locurile de munca si traiesc de anul trecut sub stres. Atat BCR, cat si BRD, au anuntat din 2012 ca vor reduce cheltuielile si, invariabil, vor concedia din personal. Pierderile de anul trecut ale ambelor banci au dus si la regandirea afacerilor din Romania. Anunturile de reduceri de personal facute de ambele banci anul trecut, sunt gata de concretizare.

“La BCR vom reduce personalul cu circa 800 de angajati (10%). In Ungaria cele mai multe eforturi de eficientizare au fost facute deja in 2012, iar in Cehia vom desfiinta aproximativ 600 de locuri de munca. Toate aceste masuri sunt implementate in lumina situatiei economice si a necesitatii de a face bancile mai eficiente fara nicio reducere a serviciilor catre clienti”, a raspuns Treichl la o intrebare pe tema procesul de restructurare de la BCR venita din partea presei.

Si BRD urmeaza sa inchida 30 de sucursale, in 2013, in cadrul unei strategii de ajustare a organizarii bancii, arata Raportul Consiliului de Administratie al BRD, care urmeaza sa fie supus aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor, programata pentru 18 aprilie, postat pe site-ul bancii.

Managementul BRD are in strategie si ajustarea dimensiunii retelei, intr-un mod pragmatic si coerent cu situatia economica, intarirea supravegherii agentiilor putin sau deloc rentabile si inchiderea agentiilor nerentabile si fara perspective de redresare. La finele anului trecut, BRD avea 915 agentii.

In cadrul ajustarii bancii si a dispozitivului comercial este avuta in vedere realizarea reorganizarii manageriale a grupurilor si a structurii centrale, prin consolidarea si segmentarea functiilor de animare comerciala.

Deciziile erau luate

Numarul de angajati ai BRD-Groupe Societe Generale va scadea si in 2013, dar intr-un ritm mai moderat decat in anul 2012, declara presedintele director general al bancii, Philippe Lhotte. „Numarul de angajati a scazut mult in 2011 si 2012. Sigur o sa scada si in 2013, dar intr-un ritm mai putin accelerat. Personalul bancii are si un ritm natural de iesire la pensie, astfel ca ne putem ajusta numarul de angajati si in mod natural. Sigur va scadea numarul de angajati in 2013, dar mai putin decat in 2012”, a spus Lhotte la inceputul anului.

Anul trecut, BRD si-a redus cu 5% cheltuielile cu personalul, de la 1,386 miliarde lei la 1,353 miliarde lei, ca urmare a ajustarii politicii de remunerare si a scaderii numarului de angajati cu 261 de persoane. La finalul anului 2011, banca avea circa 8.000 de salariati.

La finele lui 2012, presedintele BCR, Tomas Spurny, a anuntat ca grupul va disponibiliza 1.600 de salariati in urmatoarele 12-18 luni, reprezentand 17,5% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice. La sfarsitul lunii februarie, Treichl a declarat ca BCR nu va avea nevoie de noi masuri de restructurare, suplimentare planului deja anuntat, majoritatea costurilor cu eficientizarea fiind contabilizate in 2012.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)