Banca Comerciala Romana (BCR) acorda credite microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii in conditii extrem de avantajoase in urma semnarii unei conventii cu Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) privind „Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START”, aferent anului bugetar 2012.

Aceasta noua forma de sprijin pentru solicitanti are urmatoarea structura de finantare:
–    AFN (alocatia financiara nerambursabila) – maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 100.000 RON/beneficiar;
–    credit bancar – minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitie, exclusiv TVA, maxim 50.000 RON/beneficiar;
–    contributia proprie a beneficiarului: minim 30% din valoarea eligibila a  proiectului de investitie pentru cei care nu solicita credit.

BCR va acorda credite in lei, cu o dobanda variabila compusa din ROBOR 6 luni + 3 p.p. (dobanda 8.6% considerand ROBOR6M de 5.6%), comision de analiza de 150 lei si comision de gestiune (acordare) de 1%, perceput la valoarea creditului si incasat la data efectuarii primei trageri din credit. Beneficiarii acestor credite pot fi societati comerciale (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii) organizate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale cu modificarile si completarile ulterioare sau in baza OUG nr. 6/2011.

Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START 2012 are ca obiective :
–    dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor, in vederea adaptarii rapide la rigorile determinate de globalizarea pietelor si de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana
–    stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, precum si imbunatatirea performantelor economice ale celor existente, prin cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare.

Avantajele majore ale programului sunt:
a)    alocatia financiara nerambursabila (A.F.N) prevazuta a se acorda IMM-urilor eligibile de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin intermediul AIPPIMM, este in cuantum de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, fara a depasi 100.000 RON/beneficiar;
b)    garantia acordata de catre FNGCIMM, pentru creditele contractate de catre beneficiarii programului, este in cuantum de maxim 80% din valoarea creditului.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)