Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a cumparat 4.99% din actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), demonstrand astfel suportul fata de eforturile Romaniei de a dezvolta piata de capital locala. Bursa de Valori Bucuresti este centrul pietei de capital din Romania si cea mai mare bursa din Europa de Sud-Est.

Prin aceasta detinere de actiuni, BERD sustine programul complex al Guvernului Romaniei pentru dezvoltarea pietei de capital, care are ca scop îmbunatatirea functionarii pietei, cresterea lichiditatii acesteia si a disponibilitatii ofertelor de obligatiuni si actiuni pe piata de capital locala.

Romania si-a stabilit un obiectiv pentru Bursa, acela de a fi clasificata ca piata emergenta – implicit actiunile romanesti ar fi incluse în indicele MSCI Emerging Markets, fata de includerea actuala în indicele MSCI Frontier Markets. BERD va sustine reforma cadrului juridic si de reglementare pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv.

Prim Vicepresedintele BERD, Phil Bennett, în cadrul unei vizite la Bucuresti, a declarat: “Bursa de Valori Bucuresti îsi propune sa actioneze ca un catalizator în finantarea economiei tarii. În calitate de actionar, BERD va contribui la dezvoltarea, în continuare, a guvernantei corporative la Bursa de Valori Bucuresti si la companiile listate pe Bursa. Vom munci pentru a defini Bursa de Valori Bucuresti ca o bursa de referinta pentru emitentii si brokerii romani, precum si pentru investitorii cu un apetit pentru actiunile romanesti si alte instrumente financiare.”

Ludwik Sobolewski, Directorul general al BVB, a afirmat: “Planul nostru este de a construi o piata de capital moderna, performanta, cu Bursa de Valori Bucuresti în centrul acesteia. Ne dorim ca aceasta sa devina centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, un nou centru de afaceri si inovare, si, astfel, sa îmbogatim climatul investitional din regiune. Sunt mandru ca BVB are un nou actionar din lumea financiara care demonstreaza valori esentiale pentru crestere economica si dezvoltare durabila.”

Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, a adaugat: “Modernizarea si dezvoltarea pietei de capital romanesti, care a început cu circa un an în urma, a adus deja rezultate pozitive fara precedent. Pasi importanti trebuie facuti de acum înainte pentru a permite punerea în aplicare a noii arhitecturi a pietei. Suntem încantati sa vedem ca BERD apreciaza aceasta noua abordare, viziune si leadership, si vom continua sa muncim din greu pentru a ne atinge obiectivele comune.”

Investitia BERD în infrastructura pietei de capital din Romania este parte a strategiei pe termen lung a Bancii de a dezvolta piata de capital locala prin investitii, consultanta tehnica si suport pentru reforma.

In Romania, Banca a subscris recent la ofertele publice initiale ale distribuitorului de energie electrica Electrica si producatorului de gaze naturale Romgaz, si a participat de asemenea la toate emisiunile de obligatiuni din ultimii doi ani, în cadrul unui program dedicat. De asemenea Banca lucreaza cu BVB pentru a îmbunatati Codul de Guvernanta Corporativa pentru companiile listate.

Bursa de Valori Bucuresti este listata pe propria piata reglementata din anul 2010. În septembrie 2014, la BVB erau listate 83 de companii, inclusiv cele mai reprezentative pentru Romania: OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, BRD Groupe Société Générale, Banca Transilvania, Electrica si Transgaz. Capitalizarea totala a pietei este de cca. 30 miliarde de euro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)