Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi va vinde pachetul de 10% pe care îl deţine la Bursa de Valori de la Istanbul, după ce în postul de director general al bursei a fost numit Hakan Atilla, un fost bancher de la banca de stat din Turcia, Halkbank, condamnat la închisoare în SUA pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului, au declarat miercuri pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, BERD a informat autorităţile din Turcia despre decizia sa de a-şi vinde participaţia la Bursa de Valori de la Istanbul în cel mai scurt timp posibil.

Sursele au precizat că numirea lui Hakan Atilla în postul de director general a reprezentat ultima îngrijorare pe care BERD o are faţă de direcţia în care se îndreaptă Bursa de Valori de la Istanbul, astfel că a decis să îşi vândă participaţia. BERD este al doilea mare acţionar la bursa din Istanbul, după fondul suveran de investiţii al Turciei.

Hakan Atilla a fost eliberat dintr-o închisoare din statul Pennsylvania în data de 19 iulie 2019, după ce a fost condamnat la o pedeapsă de 32 de luni de închisoare, pentru că a ajutat Iranul să ocolească sancţiunile impuse de Washington. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a calificat actul de acuzare formulat împotriva Halkbank drept un atac politic împotriva guvernului său.

Săptămâna trecută, Hakan Atilla a fost numit în postul de director general al Bursei de Valori de la Istanbul de ministrul de Finanţe din Turcia, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Imediat după această numire, directorul de comunicare de la BERD, Jonathan Charles, a declarat că banca nu a fost consultată cu privire la numirea noului CEO şi are dreptul de a ieşi din acţionariatul bursei de la Istanbul.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)