Programul Prima Casa a continuat sa fie si in acest an cel mai popular si mai performant program guvernamental, rezultatele anului 2014 consemnand acordarea unui numar de aproximativ 25.000 garantii, pentru finantari accesate in valoare de 900 milioane euro, cu o valoare medie a finantarii de circa 36.000 euro.

Programul Prima Casa a fost lansat in data de 20 mai 2009 si a pornit efectiv o luna mai tarziu, cand au fost publicate si normele de aplicare

In perioada septembrie-noiembrie 2014, comparativ cu perioada simulara din anul 2013,  numarul de garantii acordate prin Programul Prima Casa  a crescut cu 52 % , de la 4975 la 7567 locuinte, iar valoarea finantarilor a crescut cu 59 % , de la 174 milioane euro, la 278 milioane euro.

Evolutia portofoliului de garantii si a creditelor garantate aferente confirma faptul ca acest produs financiar raspunde cerintelor pietei, la data de 15 decembrie a.c., FNGCIMM IFN SA avand inregistrate un numar total de 130.000 contracte de garantare, incheiate in perioada 2009-2014, valoarea finantarilor sustinute fiind de aproape 5 miliarde euro.

Pentru Programul Prima Casa, fondul a primit solicitari de garantare din toate judetele tarii, topul pe judete in funcţie de numarul de solicitari primite prezentandu-se astfel:
1. Municipiul Bucuresti cu 27,3% din total, respectiv 35.000 dosare;
2. Judetul Ilfov cu 8,8% din total, respectiv 11.500 dosare;
3. Judetul Cluj cu 7% din total, respectiv 9.100 dosare;
4. Judeţul Timis cu 6% din total, respectiv 7.600 dosare;
5. Judetele Iasi si Constanţa, fiecare cu aproximativ 5% din numarul total de dosare.

Majoritatea finanţarilor garantate, de aproximativ 32%, au o valoare de pana la 30 mii euro, 25% sunt cuprinse intre 30 mii – 40 mii euro, 24% au o valoare de peste 50 mii euro si 19% sunt cuprinse intre 40 mii si 50 mii de euro.
Raportat la numarul de camere, se observa o tendinta de crestere a ponderii imobilelor cu 3 camere achizitionate, in principal, in detrimentul imobilelor cu o camera.
Statistic, situatia indica preferinta in procent de 51% pentru imobile cu 2 camere si de 30% pentru imobile cu 3 camere. Garsonierele si imobilele cu 4 camere si peste, au fost preferate in procent de 11%, respectiv 6%.
Din totalul proprietatilor achizitionate prin program, 69% sunt construite inainte de anul 2008 si 31% sunt imobile noi, construite dupa ianuarie 2008.

“Aceste rezultate demonstreaza succesul programului, care datorita gradului mare de accesibilitate, precum si a simplitatii procedurilor de acordare, contribuie la implinirea celei mai dragi dorinte a romanilor, de a detine o locuinta in proprietate personala. Tot mai multi tineri isi pot permite achizitionarea unei locuinte, uneori platind o rata mai mica decat chiria aferenta unui astfel de locuinte, iar evolutia din acest an ne da sperante sa credem ca si in anul ce vine, programul va fi foarte atractiv.
Ne face placere sa anuntam, ca FNGCIMM va derula cel mai nou program guvernamental – Prima Masina, care va debuta in perioada Sarbatorilor de Iarna. Iata, deci, o veste buna pentru toti cei care isi doresc sa inceapa noul an cu o schimbare in bine si o noua masina.”, a declarat doamna Silvia Ciornei, presedinte- director general FNGCIMM.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)