Marile bănci centrale trebuie să se asigure că eforturile lor de a majora gradual ratele dobânzilor se dovedesc suficient de eficiente pentru a atenua piețele financiare care deja se confruntă cu turbulențe, se arată în cel mai recent raport al Băncii pentru Reglemente Internaționale (BIS), transmit Bloomberg și Reuters, citate de Agerpres.

Avertismentul vine după ce investitorii continuă să cumpere masiv acțiuni, încurajați de îmbunătățirea economiei globale și inflația scăzută.

Dar nivelul ridicat al datoriilor, vulnerabilitățile din sistemul financiar și majorarea prețurilor activelor în acest an par să sporească prudența Băncii pentru Reglemente Internaționale.

“Nivelul ridicat al datoriilor, în valută și în monedă locală, încă există. Așa cum sunt supraevaluate și prețurile activelor. Cu cât mai mult continuă perioada de riscuri excesive, cu atât ar putea deveni mai ridicată expunerea bilanțurilor, fiind posibile turbulențe pe termen lung”, a afirmat șeful Departamentului economic și monetar al BIS, Claudio Borio.

Îmbunătățirea perspectivelor economiei globale, continuarea măsurilor de relaxare fiscală în Japonia și asigurările oficialilor Fed și BCE privind diminuarea lentă a portofoliului de active explică probabil randamentele încă scăzute. “Poate fi considerată eficientă o înăsprire a politicii monetare dacă se atenuează clar condițiile financiare? Și, dacă răspunsul este nu, ce ar trebui să facă băncile?”, se întreabă Borio.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională. BRI este contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)