Aparut in 2009, după o criză financiară, cu o valoarea mai mica de 1 dolar american, un Bitcoin valorează acum, 8 ianuarie 2021, peste 38.000 de dolari (aproape 32.000 de euro). Anul trecut, „aurul digital”, așa cum este numit de specialisti, a fost una dintre investițiile financiare cu cele mai mari câștiguri.

De unde vine succesul?

2020 a fost un an memorabil pentru Bitcoin. Criptomoneda a început anul la 8.000 dolari, iar prețul a scăzut în primul val al pandemiei la aproximativ 4.000 dolari. După primăvara tumultoasă, moneda digitala a înregistrat o creștere de neegalat: până la sfârșitul anului, valoarea Bitcoin s-a cvadruplat, azi, vineri (8 ianuarie), avem un record de 38.613 de dolari.

Cu o creștere a prețului de peste 370% pe parcursul ultimului an, nici un alt derivat financiar din lume nu-i poate face concurență!


EVOLUȚIA BITCOIN IN ULTIMUL AN

Cauzele care au dus la explozia Bitcoin

Mai presus de toate, vorbim despre cea mai veche și mai cunoscută monedă digitală: concepută în timpul marii crize financiare din 2008, Bitcoin a avut întotdeauna o reputație dubioasă. Criticii atrag atenția că moneda digitală poate fi ușor utilizată în mod abuziv în scopuri penale din cauza proceselor de plată anonime.

Înca de la inceput, Bitcoin a fost însoțită de scandaluri financiare și de fraudă. Cu toate acestea, imaginea Bitcoin s-a îmbunătățit în ultimul an. Specialistii în criptomonede ne-au spus că un ajutor imens a venit din partea procesatorul de plăți PayPal, ce a făcut posibilă tranzactionarea cu criptomonede pentru clienții săi din SUA. Prețul Bitcoin a crescut imediat după ce PayPall a făcut anunțul, depășind 12.000 de dolari.

Ether, a doua cea mai mare monedă digitală după Bitcoin, a beneficiat și ea de pe urma reputatiei Bitcoin. Pentru prima dată valorea sa a depășit 1.000 de dolari, de la începutul anului 2018.

EVOLUȚIA BITCOIN IN ULTIMII 5 ANI

Bitcoin, refugiu în fața inflației

Monedele convenționale suferă atunci cand inflația este ridicată și își pierd valoarea prin cursul lor de schimb. Specialiștii consulati de BankingNews au declarat că Bitcoin este utilizat, in acest moment de criză, ca o investiție alternativă. Mulți investitori se așteaptă la o inflație mai mare în viitor, din cauza creșterii accentuate a datoriilor naționale acumulate de multe guverne, în timpul crizei pandemice .Rămâne întrebarea dacă Bitcoin va evolaua la fel, pe termen lung.

Analiștii in criptomonede atrag atentia ca Bitcoin, ca oricare alt derivat financiar, are puncte critice:

– este inadecvat ca mijloc de plată in multe piete.
– fluctuațiile prețului sunt prea puternice.
– procesarea tranzacțiilor este prea lungă și costisitoare.

Bitcoin rămâne controversat nu numai ca mijloc de plată, ci și ca investiție financiară. Principalul punct slab rămâne fluctuația prețului, uneori violentă, urmată apoi de căderi bruște. În ochii multor critici, această volubilitate pune în discuție potențialul Bitcoin ca investiție.

Care este diferența dintre aur și bitcoin?

Analiștii băncii americane JP Morgan, de exemplu, au încredere că Bitcoin va deveni un fel de substitut de aur pe termen lung. Pentru a ajunge aici, evolutia sa trebuie însă să se stabilizeze.

Comparația cu aurul este evidentă din mai multe motive.

La fel ca aurul, Bitcoin este rar din cauza unei limite de cantitate artificială de maximum 21 de milioane de unități. În plus, unii investitori folosesc Bitcoin ca activ financiar, de exemplu pentru a acoperi fluctuațiile de preț ale altor active financiare aflate în posesia lor.

În al treilea rând, la fel ca aurul, Bitcoin beneficiază adesea de un dolar slab. În plus, funcția de securitate a Bitcoin este pusă sub semnul întrebării, deoarece moneda digitala urmărește de obicei evoluția prețurilor pe piețele bursiere mult mai atent decât prețul aurului, potrivit analistilor din domeniu.

Reamintim și faptul că multe bănci centrale vorbesc despre abordarea monedelor digitale, iar acest demers poate duce la fluctuații și mai mari. Analiștii atrag atenția că atunci când vorbim de banii digitali ai Băncilor Centrale, deja vorbim de o concurență puternică pentru Bitcoin și celelalte monede digitale. Și astfel mai adăugăm încă un motiv pentru a fi atenți la investițiile în Bitcoin.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)