UniCredit SpA se confruntă cu perspectiva unor cerinţe mai ridicate de capital anul viitor, principalul organism de reglementare căutând să se asigure de rezilienţa băncii faţă de riscurile provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de scăderea activităţii economice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

BCE a indicat UniCredit că ia în considerare majorarea aşa numitei cerinţe “Pilon 2”, care în prezent se situează la 1,75%, susţin sursele. “Pilonul 2” indică nivelul capitalului pe care BCE se aşteaptă să-l menţină băncile, pe lângă cerinţele obligatorii de capital, şi este un “buffer” (rezervă) pentru bănci, pentru a rezista la presiuni.

Prin mecanismul “Pilon 2”. BCE poate forţa băncile individuale să conserve mai mult capital, atunci când consideră că băncile nu corespuns exigenţelor stabilite privind probabilitatea unor viitoare pierderi. O creştere a cerinţelor pentru UniCredit ar putea servi ca avertisment pentru alte bănci, în condiţiile în care directorul general Andrea Orcel implementează în prezent una din cele mai generoase politici de dividende din regiune şi răscumpărări de active.

Deşi per ansamblu poziţia de capital al UniCredit depăşeşte cerinţele legale şi individuale, o creştere ar afecta prea puţin capacitatea lui Orcel de a returna fonduri investitorilor.

Anul trecut, UniCredit s-a angajat să distribuie cel puţin 16 miliarde de euro în dividende şi răscumpărări de acţiuni, în perioada 2021 – 2024.

Purtătorii de cuvânt ai UniCredit şi BCE nu au dorit să comenteze informaţia.

În total, UniCredit trebuie să menţină un indice de adecvare a capitalului CET1 de peste 9% în 2022, iar la 31 septembrie 2022 nivelul era de 15,4%.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a înrăutăţit perspectivele economice ale Europei şi ale sistemului bancar.

Deşi UniCredit şi-a depreciat în mare măsură activele din Rusia, încă are o expunere transfrontalieră de trei miliarde de euro la această ţară, iar operaţiunile sale din Italia, Germania şi Austria fac ca banca să fie vulnerabilă la scăderea activităţii economice, în contextul problemelor de aprovizionare cu gaze naturale.

UniCredit nu este singura care se confruntă cu cerinţe de capital mai ridicate. Raiffeisen Bank International AG, creditorul austriac care are o subsidiară importantă în Rusia, anunţa luna trecută că se aşteaptă ca “Pilonul 2” să crească, pe baza unui document de la BCE.

UniCredit a dat asigurări luna trecută că este “bine poziţionată” pentru o perioadă de incertitudini macroeconomice şi a făcut provizioane suplimentare de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)