Aproape 20% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi 64 de ani, populaţia ţintă pe piaţa muncii, trăiau în 2017 în altă ţară din Uniunea Europeană, cel mai ridicat procent dintre cele 28 de ţări, se scrie în „Raportul asupra inflaţiei”, realizat de Banca Naţională a României (BNR).

Ponderea este una importantă, în condiţiile în care media în UE este de 3,8%, potrivit raportului publicat în august. În plus, următoarele state în clasament – Lituania, Croaţia, Portugalia, Letonia şi Bulgaria – înregistrează ponderi cuprinse între 10% şi 15%.

În plus, 17% dintre românii de 20-64 de ani care trăiau în altă ţară din UE erau persoane cu studii superioare.

„În plan structural, se acutizează deficienţele în procesul de ocupare a posturilor disponibile, alimentate, pe de o parte, de dimensiunea emigraţiei (…), iar, pe de altă parte, de inadecvarea sistemului de învăţământ la cerinţele pieţei şi de absenţa măsurilor de integrare a persoanelor inactive”, se subliniază în „Raportul asupra inflaţiei din august 2018”.

În ceea ce priveşte posturile disponibile, conform ediţiei 2018 a studiului Manpower referitor la deficitul de talente, poziţia României s-a deteriorat, ajungând să ocupe locul 2 (din 43 de state), după Japonia, în ceea ce priveşte dificultăţile cu care se confruntă companiile în procesul de recrutare. Astfel, 81% dintre angajatori reclamă astfel de probleme, comparativ cu o medie de 45% la nivelul ţărilor incluse în analiză.

„Capacitatea economiei de a absorbi forţa de muncă a continuat să se ajusteze uşor în sens descendent, rata locurilor de muncă vacante consolidându-şi tendinţa descrescătoare observată de la jumătatea anului 2017”, se mai scrie în raportul BNR citat.

În intervalul ianuarie-mai 2018, oferta excedentară de forţă de muncă a scăzut cu 0,3-0,2 puncte procentuale, până la 3,7% în cazul ratei şomajului înregistrat, cele mai reduse valori din perioada de după anul 2000, şi 4,5% în cel al ratei BIM, „astfel încât gradul de tensionare a condiţiilor pe piaţa muncii a continuat să se aplatizeze”, se subliniază în raportul Băncii Centrale.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)