Cursul de schimb reflecta raportul cerere-oferta pe piata valutara, iar realitatea economica nu poate sa fie reflectata de evolutia cotatiilor, afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. “Cursul pe o zi sau pe zece zile nu are o legatura directa cu realitatea economica, ci cu raportul cerere -oferta pe piata valutara. Pe o piata stabila, cursul de schimb nu se duce oriunde. Piata a fost si va fi stabila”, a comentat Vasilescu.

Referindu-se la impactul deprecierii cursului asupra persoanelor care au credite in euro, Vasilescu a spus ca la o rata de 300 de euro un romane plateste cu 15 lei mai mult, in timp ce un polonez trebuie sa dea in plus la banca 59 de zloti. “Nu este foarte mare influenta deprecierii asupra ratei platite de catre cei care sunt datori la banca. Sigur ca in buzunarul unui om conteaza si 15 lei. Dar cine are 300 de euro sa plateasca rata, are sa plateasca si 15 lei in plus. Suporta riscul valutar pe care si l-a asumat singur”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)