Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei  a decis, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat al BNR. De asemenea, banca centrala a hotarat mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei si în valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 8%, respectiv la 14%.

In plus, s-a decis ‘gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar’.

“BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international în vederea utilizarii si dozarii adecvate a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare’, se arata în comunicatul BNR.

Bancherii au preconizat miscarea BNR, ca raspuns la tensiunile din Grecia:

“Ne asteptam ca BNR sa mentina rata de dobanda de referinta la 1,75% si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplica­bile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit la 8%, respectiv 14%. Aceste asteptari au la baza evolutiile recente din plan european (criza din Grecia), cu impact asupra directiei fluxurilor in­ter­na­tionale de capital“, a declarat Andrei Radu­lescu, senior economist la Banca Transil­vania.

Aceasi opinie o avea dimineata economistul sef de la ING: BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara neschimbata la 1,75% avand in vedere evenimentele recente din Grecia si incertitudinile pe termen scurt cu impact negativ asupra apetitului la risc” declara Ciprian Dascalu, economistul-sef al ING.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)