Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale cu acest indicator pana la finele anului si in 2016

Analistii apreciaza ca dobanda cheie ar urma sa mai coboare pana la sfarsitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii sa ajunga la 8% pentru pasivele in lei, iar cele in valuta la 10%.

“Estimarile pentru decembrie 2015 arata un nivel posibil al dobanzii de politica monetara de 2%. Ele variaza intre un minim de 1,5% si un maxim de 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului 2016, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta”, se preciza in comunicat.

Consiliul de Administratie al BNR a decis la inceputul lunii ianuarie sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, un nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) s-a redus la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit s-a mentinut la 0,25% pe an.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor RMO aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)