Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa impulsioneze din nou creditarea si a redus dobanda de referinta la un nou minim istoric. BNR anunta reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Dupa anunt, Leul creste usor in fata euro

Decizia bancii centrale este in linie cu asteptarile analistilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale.

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Banca centrala a operat anul trecut trei reduceri ale dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand a decis o prima taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)