BNR a ridicat prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de baza, si estimeaza pentru 2013 o crestere a preturilor decembrie la decembrie de 3%, a anuntat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. “Pana in trimestrul patru din 2013 vedem o anumita variatie a inflatiei pe care o tintim, decembrie la decembrie, dar in limitele intervalului (…) peste 80% din variatiile din acest an provin din efectul de baza. Modificarile de prognoza sunt minore, dar echipa noastra de proiectie este scrupuloasa”, a spus seful BNR.

Domnia sa a aratat ca spre deosebire de datele anterioare, noile informatii arata ca minimul de inflatie asteptat sa fie atins in primul trimestru din acest an nu va cobori sub 2%. “Efecte mai putin favorabile vedem acum din partea preturilor alimentare volatile. Impactul pe datele actuale este mai putin favorabil. De aceea nu vedem ca va mai putea sa scada IPC sub 2% in primavara acestui an”, a continuat Isarescu.El a aratat ca in noua prognoza se regaseste un impact diminuat al preturilor administrate la energie electrica si gaze, intrucat Guvernul a negociat cu FMI si CE amanarea majorarii preturilor. Isarescu a amintit insa ca aceste discutii vor fi reluate in aprilie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)