Banca Nationala a Romaniei a extins cu patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Comerciala Carpatica (BCC), incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a emis un ordin prin care a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale actionarilor care fac parte din grupul de persoane “Cojocaru-Lupu”, care a actionat concertat pentru cumpararea unei detineri calificate in capitalul social al Bancii Carpatica, respectiv Carabulea Oprea Nicolae, Tanase Daniela, Cojocaru Dana si Lupu Nicolae”, se arata intr-un comunicat transmis de banca Bursei de Valori.

Printre motivele invocate de BNR pentru suspendarea votului se numara “faptul ca actionarul institutiei de credit, Ilie Carabulea, a finantat tranzactiile ce au vizat transferul dreptului de proprietate asupra unei parti semnificative din actiunile detinute de Tanase Corneliu catre douapersoane fizice, aceasta in contextul in care vanzatorul (Tanase Corneliu) impreunacu sotia indeplineau calitatea de garanti ipotecari ai imprumuturilor acordate celor doi cumparatori (Cojocaru Dana si Lupu Nicolae)”.

Totodata, banca centrala a constat ca exista o realatie intre cele patru persoane fizice in vederea achizitionarii unei detineri calificate, iar aceastea nu au notificat BNR asa cum erau obligati prin legislatie.
Banca Comerciala Carpatica este obligata sa instiinteze BNR despre orice modificare privind detinerile de actiuni ale celor patru persoane.

seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat saptamana trecuta pentru MEDIAFAX ca BNR va extinde grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Comerciala Carpatica, incluzand si persoanele care au preluat actiuni de la Corneliu Tanase, operatiuni considerate manipulare de piata si pentru care banca centrala va sesiza DIICOT.

Corneliu Tanase a cedat la jumatatea lunii martie 9,95% din capitalul institutiei de credit, prin doua tranzactii deal egale, cu cate 4,97% din titlurile BCC, in valoare cumulata de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).

Potrivit legislatiei pietei de capital, un investitor trebuie sa notifice Bursa atunci cand drepturile de vot intr-o companie depasesc sau scad sub pragul de 5%.

Totodata, Tanase a donat un alt pachet, de 0,11% din actiunile bancii, astfel ca acesta a ramas cu o participatie de 1,1458%, potrivit unui raport transmis de banca miercuri Bursei.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis pe 12 martie sa suspende dreptul de vot la Banca Comerciala Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)