Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa, in sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 4 noiembrie, la 2,75% pe an, sustin analistii care au participat la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR).

Prima sedinta in noua formula, prima modificare de dobanda? Noua conducere BNR si-a inceput mandatul pe 12 octombrie, iar guvernatorul Mugur Isarescu a ajuns la al cincilea mandat

 

“Conform opiniilor exprimate de participantii la sondaj, Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de marti, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute constante”, se arata intr-un comunicat al AAFBR.

Analistii mai estimeaza ca ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in 2015, ca urmare a reducerii dobanzii de politica monetara la 2,5% in luna decembrie.

“Totodata, cei mai multi dintre participanti estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta in anul 2015, pana la un nivel de 8% pentru lei si 12% pentru valuta”, se spune in comunicat.

Banca Nationala a Romaniei a redus, in 2014, dobanda de politica monetara de la 4% pe an, la inceputul anului, la 3% pe an, in prezent. De asemenea, in acelasi interval, banca centrala a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii atat la lei, de la 15% la 10%, cat si la valuta, de la 20% la 16%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)