BNR are in program ca anul viitor sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, precum si pentru pasivele in valuta, dar piata are in acest moment un exces de lichiditate de 2 miliarde de euro, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Domnia sa a aratat ca banca centrala a introdus RMO la pasivele in valuta in perioada 2006-2008 pentru a descuraja creditul in valuta, intr-o perioada in care “crestea ca nebunul”, in special pe partea imprumuturilor negarantate pentru persoanele fizice, unde erau dinamici de 80%.

De la inceputul crizei, BNR a redus rezerva minima obligatorie in euro de la 40% la 20% nivelul RMO pentru euro.

“Suntem gata s-o reducem in continuare, anul viitor. Mai avem RMO in lei, de 15%, vrem s-o reducem, dar avem pe piaţa monetara un exces de lichiditate de opt miliarde de lei. La RMO in lei vrem s-o reducem anul viitor, mai sunt si pe acolo vreo 16 miliarde de lei, adica patru miliarde de euro”, a spus Isarescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)