Banca Nationala este ingrijorata ca bancile care au lansat produse economisire pentru euro cu dobanzi de 5% ar putea inregistra pierderi si eroda din capitaluri, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. “Noi avem o problema acum cu bancile care ofera 5% la euro, o intrebare mare pe supraveghere. Au zis: «stiti, stimulam economisirea interna».

Pai da, dar veniti sa ne explicati aici, la domnul Cinteza (Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR – n. r.). Pentru ca noi nu vrem prin acest produs sa va erodati capitalurile. Ce faci cu 5%? Cui dai credite, ce plasamente faci daca-ti permiti sa platesti 5%?”, a spus Isarescu.

Declaratia a intervenit in urma dicutiilor pe tema economisirii interne ca solutie optima pentru asigurarea investitiilor necesare cresterii economice durabile.

Isarescu a punctat ca economisirea este un proces de durata, care nu poate fi consolidat imediat, punandu-se si problema costurilor, nefiind de dorit produse de genul unui depozit cu dobanda de 5% pentru euro.

“Economisirea interna dureaza (…) Pana la urma n-ai de unde sa scoti miliarde din buzunarele romanilor”, a aratat Isarescu. O alta observatie a guvernatorului BNR este ca printr-o fortare e economisirii se poate afecta chiar cresterea economica pe termen scurt. “Cat va creste economisirea? Poate cu 10%. Si ce va scadea? Va scadea consumul”, a punctat Isarescu, potrivit Mediafax.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)