Potrivit BNR, dobanzile practicate de banci pentru credite si depozite au scazut in noiembrie 2014 fata de luna anterioara, cu exceptia celor la creditele noi, in valuta, care au crescut in perioada mentionata, potrivit datelor publicate in prima zi din an.

Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 2,66% pe an in noiembrie 2014 fata de 2,76% pe an in octombrie. si la depozitele noi, dobanzile au scazut, de la o medie de 2,27% pe an in luna octombrie, la 1,88% pe an in noiembrie. Dobanzi peste medie au acordat bancile, in noiembrie, pentru depozitele noi in lei constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre 1 – 2 ani, media acestora fiind de 3,73%, insa in scadere de la 3,85% cu o luna inainte. Pentru firme, bancile au redus dobanzile la depozitele noi in lei de la 1,83% pe an in octombrie, la 1,35% pe an in noiembrie.

La euro, bancile au redus dobanzile in noiembrie fata de octombrie, atat la depozitele noi, de la 1,33% pe an la 1,2% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,68% pe an la 1,63% pe an. in aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,78% pe an la 1,74% pe an in cazul depozitelor din sold, dar si pentru cele noi, de la 1,69% pe an la 1,64% pe an. Dobanzi peste medie au acordat bancile, in noiembrie, la depozitele noi, in euro, constituite de populatie pentru o perioada intre 1 si 2 ani, de 2,38% pe an, in crestere de la 2,17% pe an in octombrie.

La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut in noiembrie, la 7,95% pe an, de la 8,28% pe an in octombrie. si pentru imprumuturile in lei nou acordate, bancile au solicitat dobanzi mai mici, de 6,55% pe an in noiembrie, fata de 7,14% pe an in octombrie 2014. Pentru populatie, imprumuturile noi in lei s-au ieftinit, per ansamblu, la o medie de dobanda de 7,81% pe an, de la 8,03% luna anterioara. si creditele noi acordate firmelor in lei s-au ieftinit in noiembrie fata de octombrie, la 5,58% pe an, de la 6,35% pe an.

Pentru imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 4,85% pe an in noiembrie, nivel apropiat atat de cel din urma cu o luna, de 4,89% pe an. La creditele noi, bancile au marit dobanzile la 3,77% pe an in noiembrie, de la 3,76% pe an in luna anterioara. si pentru populatie, dobanzile la creditele noi in euro au crescut la o medie de 5,4% pe an in noiembrie, de la 5,17% pe an in octombrie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)