Intrarea in noul mileniu a fost marcat de BNR în 11 august 1999, când avea loc ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX, eveniment astronomic vizibil și în România. Cu această ocazie, Banca Națională a emis bancnota de 2000 lei, care a marcat o premieră în istoria numismaticii naționale, fiind prima bancnotă din Europa şi din emisfera nordică emisă pe suport de polimer.

O serie limitată de un milion de exemplare a fost oferită publicului în pliante de prezentare, în scopul colecționării. Bancnota de 2000 lei a avut însă și putere circulatorie, fiind utilizată pe piață până pe 30 noiembrie 2004.

Această tematică a eclipsei a inspirat banca centrală și pentru lansarea în circulație a unei monede comemorative cu valoarea nominală de 500 lei.

Avers: reprezentarea stilizată a sistemului nostru solar; în dreapta jos, fereastra cu filtrul metameric; sus, stema României, fereastra transparentă, denumirea băncii centrale emitente, “BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” şi medalion cu sigla “BNR”; jos, valoarea nominală în cifre şi litere “2.000 lei DOUA MII” şi deasupra, anul emisiunii “1999”; în stânga, amplasate vertical, semnăturile guvernatorului şi casierului central, precum şi reprezentarea stilizată a Soarelui; în dreapta, vertical, valoarea nominală “DOUA MII 2.000”.

Revers: în centru este ilustrată harta României, colorată în roşu, galben şi albastru, având marcate zona şi localităţile din care eclipsa totală de soare a avut vizibilitate maximă; sus sunt imprimate: valoarea nominală “2.000” atât pe verticală, cât şi pe orizontală, denumirea băncii centrale “BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” şi sigla “BNR”; sub denumirea băncii centrale, fereastra transparentă; jos, în stânga, fereastra cu filtrul metameric; în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre “DOUA MII lei 2.000”; în dreapta, deasupra valorii nominale este imprimat, orizontal, textul “FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR”; seria şi numărul bancnotei, imprimate cu litere şi cifre în două culori, sunt amplasate astfel: cele cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, pe verticală, în stânga; cele cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală, în dreapta.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)